IArabia Saudită şi alte state din Orientul Mijlociu fac investiţii importante în Occident. De la cluburi de fotbal până la companii de telefonie, statele arabe din Golf se află în plin avânt investițional în Occident, datorită prețurilor ridicate ale petrolului.
Atunci când nu îi atrage la Riyadh pe Cristiano Ronaldo, Neymar și Karim Benzema pentru sute de milioane de euro pe an, Arabia Saudită face altceva. Și-a deschis în mod regulat buzunarele pentru a sprijini întreprinderile aflate în dificultate din Occident.
Împreună cu vecinii săi, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Qatar, masivul Fond de investiții publice saudite (PIF) a intervenit în perioada de vârf a crizei financiare din 2008/9. A sprijinit mai multe bănci occidentale, chiar dacă propriile economii s-au prăbușit odată cu prețul petrolului.
„Fondurile suverane de investiții din Golf pot investi sume mari într-un mod nebirocratic, mai ales atunci când situația devine dificilă. De multe ori s-au dovedit a fi cavaleri albi pentru multe companii”, a declarat pentru DW Eckart Woertz. Acesta este director al Institutului GIGA pentru studii privind Orientul Mijlociu.
De la investiţii importante la îngrijorări cu drepturile omului
În prezent, regatul deține participații la Nintendo, Uber, Boeing și Newcastle United Football Club. În iunie, PGA Tour de golf a convenit asupra unei fuziuni controversate cu LIV Golf. E susținută de Arabia Saudită, care a fost denunțată de grupurile pentru drepturile omului.
PIF deține, de asemenea, aproape două treimi din Lucid Motors. S-au cheltuit astfel 5,4 miliarde de dolari în cinci ani pentru o firmă care produce mai puțin de 10.000 de vehicule pe an.
Cea mai recentă investiție, deși mult mai mică, este anunțul făcut săptămâna trecută de Saudi Telecom (STC). A anunțat că a acumulat o participație de 10% în gigantul spaniol de telecomunicații Telefonica. Valoarea e de aproximativ 2,1 miliarde de euro (2,25 miliarde de dolari).
În ultimii opt ani, valoarea de piață a Telefonica s-a diminuat cu două treimi. Războiul prețurilor pentru serviciile de telefonie mobilă și internet, investițiile în noi tehnologii și extinderea pe noi piețe au lăsat firma spaniolă cu o grămadă de datorii uriașe.
Compania de telefonie din Emiratele Arabe Unite e& (fosta Etisalat) și-a majorat anul acesta participația la o altă mare firmă europeană de telecomunicații. E vorba de Vodafone. Majorarea e de la 10% la aproape 15%. Luna trecută, e& a declarat că ia în considerare o nouă majorare la 20%.
Cele două investiții au stârnit preocupări legate de securitatea națională. Statele din Golf sunt regimuri autocratice care au un lung istoric de încălcări ale drepturilor omului și de supraveghere galopantă a populației.
Săptămâna trecută, Nadia Calvino, prim-viceprim-ministru al Spaniei, a declarat că participația la Telefonica va trebui să fie analizată. Decizia a fost luată „având în vedere apărarea intereselor strategice ale Spaniei”.
Se spune că guvernul de la Madrid ar fi deosebit de precaut în legătură cu legăturile Telefonica cu sectorul de apărare al țării.
Țările arabe iau avânt cu noile tehnologii
Pe fondul unei penurii globale de semiconductori de vârf, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ar fi cumpărat cipuri fabricate de compania americană de tehnologie NVIDIA.
Cele două țări au vorbit deschis despre dorința de a deveni lideri în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială. Mulți lideri din domeniul tehnologiei au avertizat că ar putea fi folosite în mod abuziv de regimurile autocratice. Într-adevăr, China are un avans față de restul lumii în ceea ce privește supravegherea populației sale de 1,4 miliarde de locuitori.
„Apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt ținte frecvente ale represiunilor guvernamentale [în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită]”, a declarat pentru Financial Times Iverna McGowan. Ea este director al biroului pentru Europa al Centrului pentru Democrație și Tehnologie. „Combinați acest lucru cu faptul că știm cum AI poate avea un impact discriminatoriu”. În plua, „poate fi folosită pentru a accelera supravegherea ilegală. Este un gând înspăimântător”.
Statele arabe din Golf au ajuns recent pe prima pagină a ziarelor pentru capacitatea de supraveghere. În 2019, Google și Apple au eliminat o aplicație populară de mesagerie ToTok, cu sediul în EAU. New York Times a raportat că aceasta era folosită de agențiile de informații din Emiratele Arabe Unite pentru a spiona utilizatorii.
De asemenea, statele arabe din Golf cenzurează puternic internetul, inclusiv conținutul anti-islamic, criticii guvernului și problemele liberale, precum drepturile LGBTQ+.
Drumul Mătăsii e și drumul pierzaniei?
Țările din Golf sunt, de asemenea, parteneri cheie ai așa-numitului Drum al Mătăsii Digital (DSR) al Chinei. Este ramura tehnologică a Inițiativei Belt and Road (BRI), care are ca scop facilitarea comerțului între China și o mare parte din restul lumii.
Mai mulți analiști au avertizat că omniprezența tehnologiei chineze de spionaj în Orientul Mijlociu va ridica probabil probleme suplimentare de securitate pentru Occident.
Saudiții sunt acuzați de spălare sportivă în legătură cu fondurile pentru fotbalul englezesc.
„Era clar de ceva timp că Arabia Saudită era pregătită să folosească sume uriașe de bani pentru a-și croi drum în golful de top. Este doar o parte dintr-un efort mai amplu de a deveni o mare putere sportivă. În plus, încearcă să distragă atenția de la recordul atroce al țării în materie de drepturile omului”, a declarat Felix Jakens de la Amnesty International UK. Această analiză a fost publicată de Deutsche Welle.