Lifestyle

Inventarul zilei: Câte arme nucleare de mici dimensiuni deține Putin și ce poate face cu ele. Video TV Rusia

Inventarul zilei: Câte arme nucleare de mici dimensiuni deține Putin și ce poate face cu ele. Video TV Rusia
Dreamstime

Armele nucleare de mici dimensiuni ale Rusiei reprezintă astăzi o opțiune riscantă atât pentru Putin, cât și pentru Ucraina, se arată într-o amplă analiză a New York Times din 4 octombrie 2022. Zi și noapte, știrile abundă în informații de acest gen, analiștii militari își spun opinia profesională.

Analiza zilei: Câte arme nucleare de mici dimensiuni deține Putin. Video TV Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, deține 2.000 de arme nucleare de mici dimensiuni, dar utilitatea lor pe câmpul de luptă s-ar putea să nu merite costurile pe termen lung. Iar analiștii americani explică și de ce.

Cu toate amenințările sale de a trage cu arme nucleare tactice asupra unor ținte ucrainene, președintele rus Vladimir V. Putin descoperă acum ceea ce Statele Unite au concluzionat ele însele cu ani în urmă, suspectează oficialii americani: Armele nucleare de mici dimensiuni sunt greu de folosit, mai greu de controlat și o armă de teroare și intimidare mult mai bună decât o armă de război.

Analiștii din interiorul și din afara guvernului american, care au încercat să analizeze amenințările președintelui Putin, au ajuns să se îndoiască de cât de utile ar fi astfel de arme – livrate într-un proiectil de artilerie sau aruncate în spatele unui camion – pentru a avansa în atingerea obiectivelor sale.

Principala utilitate, spun mulți oficiali americani, ar fi ca ”parte a unui ultim efort al domnului Putin de a opri contraofensiva ucraineană”, amenințând că va face părți din Ucraina nelocuibile. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a descrie unele dintre cele mai sensibile discuții din interiorul administrației.

Scenarii enunțate de experții militari

Scenariile privind modul în care rușii ar putea face acest lucru variază foarte mult. Ei ar putea lansa un proiectil de 15 cm lățime de la un tun de artilerie de pe teritoriul ucrainean sau un focos de o jumătate de tonă de la o rachetă aflată dincolo de graniță, în Rusia.

Țintele ar putea fi o bază militară ucraineană sau un oraș mic. Cât de multă distrugere – și radiații persistente – ar rezulta depinde de factori precum dimensiunea armei și vânturile. Dar chiar și o explozie nucleară de mici dimensiuni ar putea provoca mii de morți și ar putea face ca  un centru al orașului să devină nelocuibil timp de ani de zile. Cel puțin așa văd experții militari care se pronunță pe tema dată.

Riscurile, mai mari decât ”câștigul”

Cu toate acestea, riscurile pentru liderul Rusiei, Putin, ar putea depăși cu ușurință orice câștig. Țara sa ar putea deveni un paria internațional, iar Occidentul ar încerca să profite de detonarea pentru a încerca să aducă China și India, precum și alte țări care încă mai cumpără petrol și gaze rusești, la sancțiunile la care au rezistat. Apoi, există problema vânturilor dominante: Radiațiile eliberate de armele rusești ar putea fi cu ușurință readuse de elementele meteorologice, înapoi, pe teritoriul rusesc.

De luni de zile, potrivit New York Times, simulările computerizate ale Pentagonului, ale laboratoarelor nucleare americane și ale agențiilor de informații încearcă să modeleze ce s-ar putea întâmpla și cum ar putea reacționa Statele Unite. Nu este o sarcină ușoară, deoarece armele tactice vin în multe dimensiuni și varietăți, majoritatea cu o mică parte din puterea de distrugere a bombelor pe care Statele Unite le-au aruncat asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945.

Într-un discurs înflăcărat de săptămâna trecută, plin de fanfaronadă și amenințare, după cum îl descriu reporterii americani, ”domnul” Putin a spus că acele bombardamente „au creat un precedent”.

Iar în ceea ce privește țința președintelui Putin, după dorința ”inimii” sale, nici americanii nu știu, cu exactitate, dacă aceasta este o bază militară ucraineană îndepărtată, un oraș mic sau o explozie „demonstrativă” deasupra Mării Negre.