Locuitorii din 7 sate din statul Tamil Nadu, sudul Indiei, sunt în stare de șoc. S-au trezit cu invazia furnicilor galbene nebun, considerate de specialiști printre cele mai periculoase specii invazive din lume. Acestea nu înțeapă și nu mușcă, dar împrăștie acid formic, dăunător în special pentru animale.
Potrivit Mediafax, furnicile galbene nebune atacă animalele și afectează recoltele și astfel oamenii nu mai au cele necesare traiului de zi cu zi. Insectele au un mod ciudat de a se mișca, neregulat și necoordonat, iar când sunt deranjate nimeni nu le poate controla. Experții consideră că această specie se înmulțește foarte repede și provoacă „pagube mari animalelor sălbatice indigene”.
Mănâncă orice și de toate
În plus, furnicile galbene nebune mănâncă orice le cade în cale, inclusiv albine și viespi. „Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate”, a declarat dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra acestor furnici.
Crescătorii de vite și-au părăsit locuințele
Cele mai afectate sate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune de deal din jurul pădurii Karanthamalai, districtul Dindigul. În acest loc, majoritatea locuitorilor sunt proprietari de vite sau fermieri, a căror viață a fost dată acum peste cap.
Unul dintre fermieri a mărturisit că „De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritații și bășici. Nu putem nici măcar să aducem apă pentru a bea, deoarece roiesc și acolo. Nu știm ce să facem”.
Șerpii și iepurii au murit după ce au fost atacate de furnici
Pentru că e prima dată când se confruntă cu așa ceva, oamenii care locuiau în apropierea pădurii și-au părăsit casele. În încercarea de a rezolva situația neplăcută cât mai repede cu putință, ofițerul local pentru păduri a declarat BBC Tamil că a ordonat oficialilor să „efectueze un studiu amănunțit și să prezinte un raport”.
De asemenea, oamenii se plâng că nu doar animalele, ci chiar și șerpii și iepurii au murit după ce au fost atacate de furnici. De asemenea, dr. Baidya a mărturisit că s-ar putea ca acidul formic lăsat de furnicile galbene nebune să fi afectat ochii animalelor, așa cum a făcut cu milioane de crabi de pe insula Christmas din Australia.
E foarte adevărat că acest acid nu pune în pericol viața oamenilor, însă le provoacă reacții alergice.
Sursă foto: observator