Învățământul românesc, între lipsa toaletelor și a internetului din școli. Monica Anisie. „Trebuie să fim sinceri și să…”
Ministrul Educației a dezvăluit faptul că, la ora actuală, peste 800 de școli din România au toaleta în curte. Monica Anisie a declarat la B1 TV că „înseamnă foarte mult 836 de unităţi de învăţământ care încă mai au toaletele în curte”. Un alt minus al învățănântului românesc este, de asemenea, și lipsa internetului în multe din școli.
„În atâția ani de zile, atâția miniștri care au fost la Educație nu au acordat nicio atenție învățământului din mediul rural. Trebuie să fim sinceri și să spunem lucrurile acestea.
Sunt dureroase, dar sunt adevărate, fac parte din viața noastră. Nu întâmplător am spus, la începutul mandatului meu, că vreau ca învățământul din mediul rural să ajungă la nivelul celui din mediul urban.(…)
Sunt multe școli care nu au toaletele în interior. Dar primăriile din acele comune au toaletele în interior, deci ar fi putut să aibă și școlile. Nu mai vorbim că Ministerul Educației a alocat bani în acest sens. Nu există internet în toate școlile”, a declarat Monica Anisie.
„Până la 7 septembrie, nu m-aș hazarda să spun care e scenariul”
Ministrul Educației a mai spus că abia pe 11 septembrie va avea tabloul complet, după care va ști după ce tip de scenariu va începe școala.
„Deocamdată trebuie să avem o situație epidemiologică anunțată la nivel național. Până atunci, noi deocamdată putem doar realiza aceste documente prin care pregătim școala pentru toate scenariile. Trebuie să ne uităm și la situația în care se află copiii. Trebuie să ne asumăm toți o responsabilitate. Autoritățile locale trebuie să se implice!
Până la 7 septembrie, nu m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia. Depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta. Eu am avut discuții cu primari, cu prefecți, cu directori de școli. La Ministerul Educației s-a lucrat intens și suntem în contact cu inspectorii școlari generali, care au sarcina de a fi în contact direct cu profesorii și elevii, așa încât să știm care e gradul de pregătire pentru începutul de a școlar
Din raportările primite până acum, circa 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite: au dezinfectant, au măști. E un proces continuu. Ieri, la ora 13.00, când am avut videoconferința cu inspectorii școlari generali, asta au prezentat.
Vom avea ( pe 11 septembrie, n.e.), cred, imaginea completă a ceea ce se întâmplă. Nu e foarte târziu, pentru că școlile au acum ce le e necesar: documentele necesare pentru a se pregăti într-un fel sau altul. Presa chiar a prezentat modalitatea în care se pregătesc”, a mai spus Monica Anisie, în direct la B1 TV.