Economic

Intrăm într-o zonă de dezinflaţie. Prețurile continuă să crească, dar mai lent

inflatie rata inflației
sursa foto:arhiva companiei

Conform declarațiilor lui Adrian Vasilescu, expert în strategie la BNR, începând cu luna februarie, ne așteptăm să intrăm într-o fază de dezinflație. Aceasta va fi caracterizată de o creștere mai lentă a prețurilor, după avansul înregistrat în prima lună a anului curent.

„Luna februarie a fost în calculele şi în comentariile BNR o lună în care trebuia să ieşim din coama care s-a produs în ianuarie. Banca centrală a României a văzut-o. Avăzut-o în imaginaţie şi în calcule. Şi a subliniat foarte clar pentru autorităţi şi pentru populaţie că mersul inflaţiei a fost lin.  În sensul că am avut ceea ce ne doream, adică o dezinflaţie.

Dezinflaţie, prețurile cresc în continuare, dar mai lent

Deci nu deflaţie, ci dezinflaţie, care înseamnă o creştere încetinită a preţurilor. Din ianuarie şi până în decembrie preţurile au crescut tot mai încet până au ajuns la 6,61% în decembrie. Ceea ce a fost ideal pentru România. BNR a anunţat atunci că această creştere lină se va întrerupe în ianuarie şi aşa a fost, şi că va dura numai în ianuarie, iar imediat după, lucrurile îşi vor relua cursul normal.

Aşa s-a şi întâmplat. În ianuarie s-a produs o coamă şi raportul de ieri al statisticii anunţa exact că şi-a încheiat cursul şi că uşor din februarie intrăm din nou într-o zonă de dezinflaţie. Şi noi avem o ţintă (de inflaţie n.r.), nu este 2% ca la Fed. Nu este 2% ca la Banca Centrală Europeană, pentru că realităţile României sunt altele. Această ţintă a României este de 2,5% plus/minus un punct procentual. Deci ţinta de inflaţie se încadrează în România între 2,5% minus 1, adică 1,5%, şi 2,5% plus 1, adică 3,5%. Practic, în 2025 când este prezis că vom ajunge în ţinta de inflaţie asta se referă la pragul de sus al ţintei. Adică în jur de 3,5%”, a explicat Vasilescu.

Inflația scade

În luna februarie 2024, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere la 7,23%. În comparație cu 7,41% înregistrată în luna ianuarie. Această tendință a fost evidențiată de creșterea prețurilor mărfurilor alimentare cu 4,48%, a mărfurilor nealimentare cu 7,82%, și a serviciilor cu 11%, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și publicate în ziua de miercuri.

BNR a revizuit în jos prognoza de inflație pentru finalul anului curent la 4,7%. Față de estimarea anterioară de 4,8% formulată în luna noiembrie. Mai mult, conform datelor prezentate în luna februarie de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se anticipează că inflația va atinge 3,5% până la sfârșitul anului 2025, scrie Agerpres.