Intră Bucureștiul în carantină? S-a terminat şedința de urgență care a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne. Raed Arafat, șeful DSU, a făcut declarații după această şedinţă care a avut loc pe tema paturilor de la ATI.
Au participat și Raed Arafat, și Florin Cîțu, și vicepremierul Dan Barna, dar și ministrul sănătății Vlad Voiculescu. Ştim că premierul Florin Cîțu spunea că dorește suplimentarea parcurilor la Terapie Intensivă la 1.600, în aceste momente sunt 1.408, potrivit ultimelor date venite de la autorități, și vedem că e nevoie de locuri libere, dar și de personal care să se ocupe de aceste paturi la Terapie Intensivă, pentru că ne confruntăm cu un nou record astăzi: 1.324 de pacienți în stare gravă în Secțiile de Terapie Intensivă chiar în aceste momente, informează RRA.
Așadar așteptăm să vedem dacă au ajuns la concluzii, care sunt soluțiile pe care le pot aplica în perioada imediat următoare pentru ca situația pacienților de la Terapie Intensiv iată să nu mai fie atât de gravă, în sensul în care să fie locuri pentru cei care au nevoie de îngrijiri speciale, cei care sunt infectați cu SARS-CoV-2.
Şi bineînțeles ne uităm la ce se întâmplă în anumite județe din țară unde sunt foarte mulți pacienți care așteaptă un loc la Terapie Intensivă.
Ce decizii s-au luat în această şedinţă
Raed Arafat: A avut loc o şedinţă cu Grupul Tehnico-Ştiinţific, la care a participat o parte din grup, care este forma în mare parte din colegii medicii epidemiologi de la Institutul de Sănătate Publică, de la diferite instituții sanitare, Ministerul Sănătății bineînțeles și alte instituții implicate direct cu problemele pandemiei, la care a participat ca membru în cadrul Grupului Tehnico-Ştiințific și președintele Comitetului Național de vaccinare, domnul doctor Gheorghiță.
Şedința a fost condusă de domnul prim-ministru și au asistat şi domnul vicepremier Barna și ministrul sănătății la această discuție. S-au prezentat toate aspectele din punct de vedere medical care sunt în relație cu situația de acum.
Deci, au intervenit colegii și pe partea epidemiologică și pe partea de ce măsuri s-au luat până acum, care va fi abordarea sau ce propun ei ca abordare. Nu s-au luat decizii în această ședință.
Deci, această ședință a fost numai pentru a analiza, discuta, de fapt, și a dezbate cu toți cei care sunt în jurul mesei punctele lor de vedere, urmând ca această analiză să se facă în următoarele două, trei zile și să se vină cu concluziile finale.
Astăzi nu s-a luat o decizie
Încă mai sunt unii care trebuie să vină cu date suplimentare, încă se va mai discuta și cu alții, se va participa la ședințele de briefing și după asta se va lua o decizie, pe baza analizelor. Astăzi nu s-a luat o decizie.
Săptămâna trecută premierul a solicitat suplimentarea numărului de paturi pe Secţiile de Terapie Intensivă.
Raed Arafat: Paturile pe Secţiile de Terapie Intensitvă s-a lucrat intens împreună cu Ministerul Sănătății în acest sens. Deci, ce pot să vă spun, că la București s-au suplimentat paturile, tirul de Terapie Intensivă a rămas, care va fi alipit Spitalului „Sfântul Ioan”, a rămas doar concentratorul de oxigen să vină și astăzi facem tot posibilul să vină în weekend, deci, rezolvăm și partea de transport și tot, că trebuie să vină și concentratorul sau mai degrabă este stocator, nu concentrator, să vină din Pitești către București, și se va face sperăm transportul astăzi.
Acolo normal că se va suplimenta numărul paturilor. La Malaxa cinci paturi suplimentare, care au primit autorizația și care au fost suplimentate. La Spitalul „Matei Balș” acum a crescut capacitatea la 40 de paturi. Am detașat personal suplimentar.
Câte sunt în total la nivel naţional?
Raed Arafat: Vă rog, dacă mă lăsați să vorbesc vă rog și puneți întrebările, vă rog frumos, când am terminat ce vorbesc, ca să pot să înțeleg, vă rog foarte mult. Deci, la „Matei Balș”,la 40 de paturi au ajuns acum, erau până acum în jur la 20 de paturi, și asta este prin detașare de personal, care s-a făcut.
Mai avem la Spitalul „Sfântul Pantelimon” capacitatea de a crește la 40 de paturi cu oxigenare, cu posibilitate de upgradare a lor în cursul acestui weekend. Cam astea sunt paturile suplimentare la nivel de București. Se lucrează și în restul țării, au fost videoconferințe permanente între Ministerul Sănătății și colegii din țară, la care am participat și noi, pentru creșterea capacității. La momentul în care s-a făcut ultima analiză, care asta a fost acum aproximativ 10 zile-12 zile, erau 1.408 paturi.
Acum acest număr crește și vom veni cu încă o actualizare, după ce știm că au fost operaționalizate, pentru că de la intenția de a crește până ce este operaționalizat patul sunt câteva zile care trec. Noi detașăm personal, aducem personal suplimentar, aducem rezidenţi de Terapie Intensivă și atunci automat când este actualizat venim și spunem că s-a actualizat numărul paturilor.
Intră Bucureștiul în carantină?
Raed Arafat. Nu. Şi mâine va fi o ședință la Prefectura București, dar este pe prelungirea măsurilor actuale, nu pentru carantină, ca să clarificăm situația. La acest moment nu s-a pus în discuție carantinarea Bucureștiului. Ilfovul a venit cu carantinarea mai multor localități, am semnat pentru toate aceste localități care le-au propus, pe baza datelor pe care le au. Iar mâine Bucureștiul urmează să aibă ședință pentru prelungirea măsurilor care sunt implementate de 14 zile și care vor fi prelungite.