Lifestyle

Într-o stâncă a fost descoperit  un tunel care ar putea duce la mormântul pierdut al Cleopatrei și al iubitului ei, Marc Antoniu

Într-o stâncă a fost descoperit  un tunel care ar putea duce la mormântul pierdut al Cleopatrei și al iubitului ei, Marc Antoniu
ancient.origins.net

Un tunel săpat în stâncă sub templul antic egiptean Taposiris Magna a fost descoperit de către o echipă de arheologi, la vest de Alexandria, în Egipt.

Interesant este faptul că tunelul descoperit ar putea duce la mormântul Cleopatrei, ultima conducătoare a Egiptului Ptolemeic, între anii 51-30 î.Hr.

FOTO newyorker.com

Tunelul, descoperit la 13 metri sub pământ, este unul masiv, având o lungime de 1.300 de metri.

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat descoperirea, descriind tunelul ca fiind „un miracol geometric” similar în multe privințe tunelului Eupalinos de pe insula grecească Samos.

FOTO ancient.origins.net

Cine a făcut această descoperire

Tunelul a fost descoperit de  o echipă arheologică a Universității din San Domingo, condusă de dr. Kathleen Martinez, care a fost implicată de mult timp în cercetări despre Cleopatra (care a murit prin sinucidere după ce soțul ei, generalul roman Marc Antoniu, s-a sinucis și el).

Arheologul Martinez a plecat pentru prima dată în Egipt în căutarea mormântului Cleopatrei în urmă cu aproximativ 20 de ani, convinsă că Taposiris Magna e locul perfect. După sute de e-mail-uri ignorate, Martinez a reușit să obțină o întâlnire la Cairo cu celebrul arheolog Zahi Hawass, pe atunci ministrul egiptean al Antichităților, supranumit „Indiana Jones al faraonilor”. Kathleen l-a convins să îi dea două luni pentru a efectua săpături în sit.

Săpăturile au început cu aproape 20 de ani în urmă

Săpăturile au început încă din anul 2004, dar noua descoperire este cea mai convingătoare dovadă că Martinez este pe drumul cel bun.

În acest context, Kathleen Martinez a declarat:

  • „Este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei”,
  • „Dacă există o șansă de 1% ca ultima regină a Egiptului să fie îngropată acolo, este de datoria mea să o caut. Dacă vom descoperi mormântul, va fi cea mai important descoperire a secolului XXI. Dacă nu vom descoperi mormântul, vom fi făcut totuși mari descoperiri aici, în interiorul și în afara templului”.

Dovezi față de teoria conform căreia „în zonă a fost construit un mormânt regal”

Până în prezent, săpăturile au scos la iveală un cimitir cu mumii în fața templului, susținând teoria lui Martinez că în zonă a fost construit un mormânt regal.

De asemenea, în timpul săpăturilor și cercetărilor arheologice ale tunelului au fost găsite o serie de vase și vase ceramice sub sedimentul de noroi, precum și un bloc dreptunghiular de calcar. În apropierea templului au fost găsite și două statui din alabastru, dintre care una datează din perioada ptolemaică.

Totodată, s-a descoperit că o parte a tunelului este scufundată sub apă și acest lucru susține teoria conform căreia fundațiile Templului Taposiris Magna sunt, de asemenea, sub apă. Cel puțin 23 de cutremure au lovit coasta egipteană între 320 și 1303 d.Hr., ceea ce ar explica prăbușirea și scufundarea unei părți din Templul Taposiris Magna („marele mormânt al lui Osiris”, un oraș antic înființat de faraonul Ptolemeu al II-lea între 280 și 270 î.Hr.) .

Designul arhitectural al tunelului nou descoperit seamănă cu magnificul Tunel Eupalinos de pe insula greacă Samos, care este considerat una dintre cele mai importante realizări inginerești ale lumii clasice.

Dr. Kathleen Martínez, tot mai convinsă că este aproape de descoperirea mormântului Cleopatrei

În ultimii 14 ani, dr. Kathleen Martínez a fost șeful săpăturilor la Taposiris Magna. Descoperirile făcute în acea perioadă au făcut-o din ce în ce mai sigură că este aproape de mormântul pierdut al Cleopatrei a VII-a și al iubitului ei, Marc Antoniu.

FOTO cronacheletterarie.com: actorii Elizabeth Taylor și Richard Burton

Legăturile propuse de faimoasa regină egipteană antică cu site-ul l-au adus pe titlurile internaționale, deoarece descoperiri și documentare noi și intrigante despre sit sunt făcute la fiecare câțiva ani.

De exemplu, în anul 2010 a fost dezgropată o statuie uriașă de granit fără cap a unui rege ptolemeic. Dr. Zahi Hawass crede că probabil i-a aparținut lui Ptolemeu al IV-lea și a fost dedicat zeului Osiris, subliniind legătura dintre situl antic și binecunoscutul zeu egiptean antic.

Martinez a spus că săpăturile au găsit și o frumoasă statuie a capului Cleopatrei, împreună cu 22 de monede care poartă imaginea ei.

Iar în spatele templului a fost descoperită o necropolă, care conținea multe mumii în stil greco-roman care au fost îngropate cu fețele întoarse spre templu. Aceasta înseamnă că este probabil că templul conținea înmormântarea unei personalități regale semnificative, precum Cleopatra, scrie ancient-origins.net.