Cancelarul german Olaf Scholz şi-a pierdut răbdarea cu Vladimir Putin. Într-o convorbire telefonică purtată marţi, Scholz i-a cerut lui Putin să găsească o soluţie diplomatică pentru conflictul din Ucraina, bazată pe încetarea focului şi retragerea completă a trupelor ruse cât mai curând posibil, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează Reuters.
Într-o coversaţie de 90 de minte, Olaf Scholz i-a cerut lui Putin o retragere completă a trupelor din Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin, după mai multe săptămâni în care cei doi lideri nu au vorbit deloc.
În conversația de 90 de minute de marți, Scholz a insistat ca o soluție diplomatică la războiul rusesc din Ucraina să fie găsită cât mai repede posibil, pe baza unei încetări a focului, a unei retrageri complete a trupelor ruse și a respectării integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.
Scholz i-a subliniat lui Putin că orice nou pas al Rusiei în direcția anexării nu va rămâne fără răspuns și nu va fi recunoscut sub nicio formă și a afirmat, de asemenea, necesitatea de a asigura siguranța centralei nucleare din Zaporojie.
„Cancelarul federal a subliniat că orice paşi suplimentari de anexare ai Rusiei nu vor rămâne fără răspuns şi nu vor fi recunoscuţi în nicio circumstanţă”, a menţionat Hebestreit într-un comunicat. El a precizat că Scholz şi Putin au convenit să rămână în contact.
În cele din urmă, Scholz i-a cerut președintelui rus să pună în aplicare „pe deplin” acordul ucrainean de export de cereale și să nu îl „discrediteze”. Putin intenționează să discute cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre acest acord, tot mai contestat de Moscova, care permite Ucrainei să își exporte cerealele, a anunțat vineri Kremlinul.
Acordul, încheiat la 22 iulie la Istanbul, a deblocat exporturile ucrainene de grâu și de porumb, care fuseseră împiedicate anterior de ofensiva militară rusă, provocând îngrijorare în rândul țărilor importatoare și temeri legate de o criză alimentară. Rusia spune că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte încă suferă din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei pentru intervenția sa militară. De asemenea, acuză țările europene că monopolizează majoritatea exporturilor de cereale din Ucraina.