International

Inteligența artificială va crea mai multe locuri de muncă în loc să ni le fure? Părerea unui CEO

Stakeborg lansează primul asistent educațional cu Inteligență Artificială din țară

Inteligența artificială este în general văzută ca o sabie cu două tăișuri. Chiar dacă ajută la numeroase activități, fie ele științifice sau artistice, faptul că are atâtea utilizări o face periculoasă în ochii practicienilor celor mai multe meserii. Este posibil ca ea să ne facă inutili? CEO-ul marii companii de cazări, AirBnb, are o părere mai degrabă optimistă.

Brian Chesky, cofondator și președinte al companiei AirBnb, este de părere că deși piața muncii se va îngusta semnificativ ca urmare a avansului inteligenței artificiale, o urmare pozitivă va fi încurajarea mai multor persoane de a-şi începe propriile afaceri. Conform lui Chesky, vor apărea pe piață „milioane de start-up-uri”.

Teama globală în privința inteligenței artificiale

Din ce în ce mai multe domenii sunt amenințate de prezența proeminentă a inteligenței artificiale. De exemplu, profesorii sunt îngrijorați de faptul că elevii pot folosi inclusiv eseuri ample pentru a-și rezolva sarcinile de la clasă. În plus, sunt informații impresionante, atât din punct de vedere cantitativ cât și, adesea, din punct de vedere calitativ.

„Atenuarea riscului de dispariție din AI ar trebui să fie o prioritate globală alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear”, au declarat mai mulți lideri ai companiilor de inteligență artificială, inclusiv OpenAI, care au creat viralul, performantul și periculosul ChatGPT, conform Aleph News.

De asemenea, directorii OpenAI cer ca această tehnologie să fie supusă unor reglementări foarte stricte. „Este de imaginat ca în următorii 10 ani, sistemele AI (inteligenței artificiale) să depășească nivelul de calificare al experților în majoritatea domeniilor și să desfășoare la fel de multă activitate productivă ca una dintre cele mai mari corporații de astăzi. În ceea ce privește atât potențialele avantaje, cât și dezavantaje, superinteligența va fi mai puternică decât alte tehnologii cu care umanitatea a trebuit să se confrunte în trecut. Putem avea un viitor dramatic mai prosper; dar trebuie să gestionăm riscul pentru a ajunge acolo. Având în vedere posibilitatea riscului existențial, nu putem fi doar reactivi”, au spus ei, conform platformei de știri TVR.

Care ar fi părțile bune?

Pe lângă încurajarea unui număr cât mai mare de oameni de a-și crea propriile afaceri, este posibil să se înmulțească locurile de muncă pentru persoane angajate să supervizeze performanța programelor cu inteligență artificială. Astfel, o minte umană ar putea să gestioneze rateurile, uneori impresionante, pe care le poate face un sistem informatic atunci când oferă un răspuns sau execută o acțiune.