Un primar regional australian a declarat că ar putea da în judecată OpenAI dacă nu va corecta afirmațiile false ale aplicației ChatGPT, potrivit cărora ar fi făcut închisoare pentru mită, în ceea ce ar fi primul proces de defăimare împotriva serviciului de mesaje automate.
Brian Hood, care a fost ales primar al comitatului Hepburn, la 120 km nord-vest de Melbourne, în noiembrie anul trecut, a început să se îngrijoreze pentru reputația sa atunci când membrii publicului i-au spus că ChatGPT l-a numit în mod fals ca fiind vinovat într-un scandal de mită care a implicat o filială a Reserve Bank of Australia la începutul anilor 2000.
ChatGpt ar putea fi dat în judecată
Hood a lucrat pentru această filială dar a fost persoana care a notificat autoritățile cu privire la plata de mită către oficiali străini pentru a obține diferite contracte și nu a fost niciodată acuzat de vreo infracțiune, au declarat avocații care îl reprezintă.
Echipa de apărare a primarului a declarat că a fost trimisă o scrisoare fondatorului ChatGPT, OpenAI, pe 21 martie, cel din urmă a avut la dispoziție 28 de zile pentru a corecta erorile pentru a nu se confrunta cu un posibil proces de defăimare.
OpenAI, care are sediul în San Francisco, nu a răspuns încă la scrisoarea legală a lui Hood, au spus avocații. Dacă Hood va da în judecată, ar fi probabil prima dată când o persoană îl dă în judecată pe proprietarul ChatGPT pentru afirmațiile făcute de produsul de limbaj automatizat care a devenit extrem de popular de la lansarea sa de anul trecut. Microsoft Corp (MSFT.O) a integrat ChatGPT în motorul său de căutare Bing în luna februarie. Un purtător de cuvânt al Microsoft nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.
Aplicația ChatGPT a propagat informații false
„Ar fi potențial un moment de referință în sensul că se aplică această lege privind defăimarea la un nou domeniu al inteligenței artificiale și al publicării în spațiul IT”, a declarat pentru Reuters, James Naughton, partener la firma de avocatură Gordon Legal din Hood.
„Este un oficial ales, reputația sa este esențială pentru rolul său”, a adăugat Naughton. Hood s-a bazat pe un dosar public în care a făcut lumină asupra comportamentului necorespunzător al companiilor, „așa că pentru el este o diferență dacă oamenii din comunitatea sa au acces la acest material”.
În Australia, despăgubirile pentru defăimare sunt, în general, limitate la 400.000 de dolari australieni (269.360 de dolari). Hood nu cunoștea numărul exact de persoane care au accesat informațiile false despre el, un factor determinant pentru mărimea plății, dar natura afirmațiilor defăimătoare a fost suficient de gravă pentru ca el să poată pretinde mai mult de 200.000 de dolari australieni, a completat Naughton.
În cazul în care Hood va intenta un proces, acesta ar acuza ChatGPT că a dat utilizatorilor un fals sentiment de acuratețe prin faptul că nu a inclus note de subsol, a spus Naughton. „Este foarte dificil pentru cineva să se uite în spatele acestui lucru pentru a spune „cum a ajuns algoritmul la acest răspuns? Este foarte opac”, potrivit reuters.com.