Președintele Franței, împreună cu președintele României Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi s-au întâlnit cu Volodymyr Zelenskyy pentru prima dată în Kiev, de la începutul războiului cu Rusia
Președintele Emmanuel Macron a vizitat capitala Ucrainei, Kiev, susținând că prin acest act a dorit să-și arate sprijinul față de populația ucraineană, să transmită un mesaj despre prezent și viitor, în contextul conflictului ruso-ucrainean, care durează deja de 112 zile.
Acesta a fost însoțit de alți doi politicieni importanți, premierul Italiei Mario Draghi și cancelarul german Olaf Scholz, care au rămas profund emoționați de dezastrele provocate la Irpin, o suburbie la nord-vest de Kiev.
„Este o modalitate foarte clară de a acorda sprijinul Franţei şi al Europei unite Ucrainei şi poporului ucrainean. Ucraina a suferit o agresiune din partea Rusiei, un război, care a ajuns aproape în capitală. Armata şi oamenii ucraineni au fost cei care au respins armata rusă”, a declarant președintele Emmanuel Macron, la întoarcerea sa în Franța. Acesta a mai susținut că a fost primul lider din lume care l-a susținut pe președintele Zelenskyy în lupta sa împotriva Rusiei.
Președintele Macron dorește să discute în continuare cu Vladimir Putin
În urma întâlnirii istorice de la Kiev, președintele Franței a susținut că în Donbass mor sute de oameni în fiecare zi, luptele fiind crâncene și ar fi necesar ca acesta să continuie discuțiile cu președintele Vladimir Putin, referitor la evacuările umanitare, precum și criza alimentară cauzată de război.
Președintele Franței a mai spus că zvonurile potrivit cărora relația sa cu președintele Zelenskyy s-au “răcit“ ar fi false, acesta explicând că aceste discuții cu Rusia există și sunt uneori la cererea președintelui ucrainean.
Ucraina decide dacă cedează în fața Rusiei
Emmanuel Macron a mai declarant pentru TF1 că poporul ucrainean se află într-o situație dificilă și trebuie ajutat în această invazie a Rusiei, care va fi de durată. Întrebat dacă Ucraina ar trebui făcute concesii cu Rusia, acesta a spus:
“Decide Ucraina. Datoria noastră este să fim de partea valorilor noastre, a dreptului internaţional. Trebuie să ajutăm Ucraina să reziste într-un război care va dura, dar nu putem decide pentru Ucraina. La un moment dat va avea loc o victorie militară sau o negociere, dar apoi concesiile în ceea ce priveşte teritoriul sunt la latitudinea Ucrainei.”
Conflictul ruso-ucrainean a provocat moartea a mai mult de 15.000 de soldați ruși și peste 4000 de cetățeni ucraineni, dintre care 271 erau copii. Daunele depășesc 3,5 miliarde de lire sterline, mulți cetățeni pierzându-și locuințele și ajungând cu răni grave la spital.