Riscurile geopolitice vor reprezenta principala amenințare la adresa perspectivelor economice pentru 2024. În condițiile în care războaiele de amploare vor veni cu o serie de alegeri cruciale la nivelul marilor puteri mondiale. În timp ce instituțiile financiare din întreaga lume trasează peisajul investițional pentru anul viitor, acestea se așteaptă la un context geopolitic tot mai tensionat. Și la o mai mare divergență între regiunile-cheie. Ceea ce va agrava incertitudinea și volatilitatea pieței.
Un sondaj privind riscurile globale a fost realizat luna trecută de Oxford Economics în rândul a 130 de întreprinderi. Aproape două cincimi dintre respondenți au considerat războiul dintre Israel și Hamas ca fiind un risc foarte important. Care va afecta economia mondială în următorii doi ani.
Instabilitatea geopolitică
Cu toate acestea, îngrijorările legate de relațiile dintre China și Taiwan și dintre Rusia și NATO au fost la fel de răspândite. Iar tensiunile geopolitice au fost principala preocupare a mediului de afaceri atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu. 62% dintre întreprinderi menționând geopolitica drept un risc foarte important pentru economia mondială în 2024.
„Deglobalizarea și creșterea persistentă a prețurilor la petrol, ambele putând fi declanșate de o intensificare a tensiunilor geopolitice. Sunt, de asemenea, destul de proeminente în cel mai recent sondaj.” au declarat cercetătorii de la Oxford Economics.
Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca creșterea globală să încetinească la 2,9% în 2024. Pe fondul unor divergențe tot mai mari între regiuni. Se preconizează o creștere mai puternică în SUA și pe marile piețe emergente. În timp ce China și zona euro ar trebui să întâmpine dificultăți.
Alegerile din 2024
În perspectiva sa de investiții pentru 2024 publicată luni, Goldman Sachs Asset Management a remarcat că alegerile din SUA, Marea Britanie, Africa de Sud, India, Taiwan și Rusia se vor adăuga la gama de posibilități. Ca economia globală să se abată de la traiectoria actuală.
Divizia de gestionare a activelor a gigantului de pe Wall Street a menționat că îngrijorările legate de sustenabilitatea datoriei guvernamentale și de traiectoria fiscală din SUA ar putea crește în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie anul viitor. În timp ce riscurile socio-economice interne ar putea persista în marile economii. Și ar putea afecta și mai mult creșterea economică. Cum ar fi grevele din anumite industrii pe fondul unei inflații încăpățânate.
„Creșterea tensiunilor geopolitice ar putea declanșa mai multe restricții comerciale la nivel mondial. Ceea ce ar putea duce la o mai mare fragmentare economică. Ne așteptăm ca economiile să continue să investească masiv în securitatea lor economică în următoarele 12 luni și în continuare”, au scris strategii GSAM.
Războaie la nivelul întregii lumi
Această opinie a fost împărtășită de Roland Temple, strategul șef al pieței la Lazard, care a declarat într-un raport privind perspectivele globale săptămâna trecută că, deși este dificil să prezici evoluția unei singure crize geopolitice, ceea ce este clar este că „traiectoria globală se îndreaptă spre conflicte mai frecvente și cu consecințe din ce în ce mai grave”.
„Navigarea în peisajul geopolitic în evoluție, uneori înșelător, va necesita probabil accesul la puțuri adânci de expertiză, deoarece problemele geopolitice care ar fi putut fi ignorate în trecut riscă acum să aibă un impact direct asupra lanțurilor de aprovizionare și bazelor de clienți ale companiilor. Conflictele și tensiunile geopolitice în curs de desfășurare sunt susceptibile de a diminua și mai mult creșterea economică, adăugând în același timp presiuni inflaționiste care scapă de sub controlul băncilor centrale.” a spus Roland Temple, conform CNBC .