Actual

INS și BNR critică la unison măsurile Guvernului. „Sunt discriminatorii și blochează activitatea instituției”

sursă foto: gds.ro
FOTO: GDS.RO

Reprezentanții Sindicatului Institutului Național de Statistică (SINSB), împreună cu BNR și cu angajații din penitenciare critică la unison măsurile fiscale pe care le are în vedere Guvernul pentru a corecta deficitul bugetar.

SINSB au transmis opiniei publice un comunicat prin care subliniază că planul de austeritate propus de echipa ministerială conține măsuri discriminatorii care pot bloca activitatea INS și, totodată, contravin Codului Administrativ.

Comunicatul INS

Sindicaliștii au făcut referire în mod expres la măsurile fiscal-bugetare în sectorul cheltuielilor publice, desccentralizarea serviciilor publice, disciplina economico-financiară, toate find cuprinse în proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului.

Totodată, SINSB atrage atenția asupra faptului că eliminarea posturilor vacante nu va bloca doar activitatea Institutului Național de Statistică ci și a Direcțiilor Teritoriale de Statistică, a căror angajați sunt deja supraîncărcăți de volumul mare de muncă.

Principalul motiv pentru care anagajații sunt obligați să lucreze peste norma admisă constă în „subdimensionarea accelerată a resursei umane” generată de remunerația „ înjositoare și discriminatorie în raport cu alte ategorii profesionale”.

Activitatea INS va fi blocată

„Gradul de complexitate al muncii în INS este întâlnit pe întreg parcursul cercetării statistice, inclusiv la nivel local, unde, alături de dificultatea colectării de date primare, există şi problema realizării statisticilor teritoriale în condiţiile în care expertiza statistică trebuie să fie păstrată la nivel superior şi nu îngrădită prin măsuri politice iraţionale”, se mai arată în comunicat.

Cât despre pragul venitului salarial de 10.000 lei brut, peste care nu se vor mai oferi facilități fiscale, amintim voucherele de vacanță ( 1.450 de lei/anua/salariat), sindicaliștii și-au exprimat dezacordul după cum urmează:

„Această măsură, al cărei scop nu a fost unul social, ci pentru sprijinirea turismului naţional, ar crea discriminare între salariaţi, ceea ce contravine principiului egalităţii, aducând un prejudiciu major economiei naţionale şi implicit bugetului statului.

„Referitor la pragul de 1.000 lei brut lunar pentru sporul de condiţii vătămătoare facem precizarea că acesta deja este plafonat la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, iar în prezent ne aflăm deja într-o situaţie de discriminare întrucât sporul este plafonat pentru angajaţii existenţi, în sumă fixă, spre deosebire de noii angajaţi pentru care se acordă, conform legii, în procent de 15% din salariul de bază”, se mai precizează în comunicatul SINSB.

Măsurile care contravin Codului Administrativ

Alte măsuri pe care angajații din INS le-au catalogat drept grave abateri de la prevederile Codului Adiministrativ țin de reducerea numărului de funcții de conducere de la 12la 8%, eliminarea funcției publice de șef birou și creșterea personalului aflat în subordinea celor care dețin funcții de conducere. Drept urmare sindicaliștii au venit cu următoarea propunere:

„Propunem eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice, reducerea funcţiilor de secretari de stat şi subsecretari de stat cu 50%, eliminarea facilităţilor de cazare şi a costurilor de transport pentru aceştia, cât şi reevaluarea fondului pentru achiziţii neesenţiale.

Reiterăm în final că adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului României fără negociere cu partenerul social dovedeşte încă o dată dezinteresul guvernanţilor faţă de un drept fundamental al salariaţilor reprezentaţi de structurile sindicale”, potrivit Agerpres.