Un nou proiect de act normativ aprobat de Executiv prevede că posesorii de automobile își vor putea înmatricula și radia vehiculele și online, prin intermediul „Registrului Electronic Național de Identități Electronice”.
Conform prevederilor proiectului de lege, inițiat de Ministerul de Interne, serviciile online de înmatriculare și radiere auto vor fi disponibile într-un interval de 6 – 12 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ.
Pentru ca posesorii de vehicule să poată beneficia de această nouă facilitate este însă nevoie să fie dezvoltată și implementată o platformă informatică dedicată – „Registrul Electronic Național de Identități Electronice”. Platform, urmează să colecteze și centralizeze datele provenind de la 3.300 de entități implicate la nivel național în procesele de înmatriculare și radiere a vehiculelor.
La acest moment, Direcția de Permise și Înmatriculări (DRPCIV) asigură servicii online integrale numai pentru radiere și rezervare/păstrare număr de înmatriculare. Înmatricularea auto este însă cel mai solicitat serviciu DRPCIV, cu aproape 1,5 milioane de certificate de înmatriculare eliberate în 2022.
Adio mers la ghișeu și stat la coadă!
Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului inițiat de Ministerul de Interne: „Accesul cetățenilor la serviciile publice din domeniul înmatriculării vehiculelor rutiere presupune, în cele mai multe cazuri, deplasarea la sediile mai multor autorități, pentru îndeplinirea formalităților cerute de lege. Parcurgerea acestor etape presupune constituirea unor seturi de documente care se impun a fi depuse la instituțiile anterior amintite, acest proces implicând un efort excesiv, consumator de timp și resurse financiare, ce generează confuzii și nemulțumiri în rândul solicitanților nevoiți să adreseze câte o cerere fiecărei autorități implicate.”
Conform sursei citate se impune crearea unor mecanisme interinstituționale de schimb al datelor, bazate pe interacțiunea solicitantului cu cât mai puține instituții, pentru a se reduce birocrația mecanismului administrativ actual, necesar înmatriculării unui vehicul.
Potrivit datelor corelate de MAI, din analiza statistică efectuată la nivelul Direcției generale permise de conducere și înmatriculări rezultă că, în cursul anului 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate). Totodată au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere, ceea ce înseamnă că, anual, în aproximativ 1,6 milioane de situații, solicitanții acestor operațiuni fiind nevoiți efectueze deplasări între mai multe autorități, precum autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local, și, după caz, organul fiscal teritorial al ANAF.
Digitalizarea administrației publice prinde viteză
Proiectul inițiat de MAI a fost salutat ca o noua victorie de etapă în procesul de digitalizare a administrației publice centrale, de către ministrul de resort.
„Este încă un pas înainte pe care România îl face pe drumul transformării digitale, după lansarea aplicaţiei ghişeul.ro şi a cazierului judiciar online gratuit. Ne propunem să îi oferim cetăţeanului o viaţă mai uşoară, o relaţie directă cu instituţiile statului, servicii uşor accesibile şi transparente, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. După adoptarea proiectului de ordonanţă de urgenţă, MAI va dezvolta o platformă, în termen de 6 – 12 luni, ceea ce va permite înmatricularea şi radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, citat de romania.tv.