Libertate, egalitate, fraternitate, în Germania. Părerile cetățenilor germani se împart și ele în două tabere, unii pro și alții contra. Cu toate acestea, legislația este permisivă din punctul de vedere al recunoașterii comunităților LGBT, dar și în acest stat european povestea în cauză cam ”scârțâie”.
Inițiativă cu bucluc: Semafoare pentru gay, instalate deja în Germania. Ce a pățit un reclamant supărat pe ce vede când trece strada
Autoritatea publică locală din München a instalat semafoare pentru gay la mai multe treceri pentru pietoni. Și pentru că trecea strada în mod repetat, un cetățean german s-a arătat total indignat de decizia luată de autorități, motiv pentru cafre a înaintat o plângere în justiție.
Cazul s-a încheiat: Tribunalul administrativ din Bavaria a respins reclamația unui cetățean german care s-a declarat împotriva semafoarelor pentru cupluri homosexuale.
Tribunalul a decis: Semafoarele pentru cuplurile homosexuale vor rămâne instalate la șase treceri de pietoni din München.
Procesul intentat de bărbat împotriva semafoarele pentru cupluri homosexuale din districtele Glockenbach și Gärtnerplatz din Munchen a eșuat, scrie presa din Germania.
Tribunalul administrativ bavarez (VGH) nu a constatat încălcarea drepturilor reclamantului, așa cum au anunțat marți, 2 august, primăria și instanța germană.
„Sunt foarte mulțumit de respingerea definitivă a procesului. München este cosmopolit, divers și tolerant – exact asta reprezintă semafoarele pentru cupluri”, a declarat primarul Dieter Reiter ( SPD ), citat de Spiegel.
Când au fost instalate aceste semafoare
Cu ocazia Christopher Street Day 2015, semafoarele pentru cupluri au fost folosite pentru prima dată la München, și prezintă motive de cuplu gay și lesbiene la semafoare pietonale. De la 1 iulie 2019, acestea au fost instalate permanent la șase puncte de trecere din cartierele Glockenbach și Gärtnerplatz, München, Germania.
Decizia Tribunalului administrativ bavarez (VGH)
”Nu au existat fapte care să permită reclamantului să-și susțină propria poziție juridică sau o cerere”, a spus edilul orașului, citând sentința dată de Tribunal.
”Pictogramele de pe semafoare ar trebui să transmită, evident, un mesaj de simpatie și toleranță persoanelor homosexuale, dar și un apel către societatea mainstream pentru toleranță față de persoanele cu orientări sexuale diferite”, potrivit încheierii scrise a VGH.
Decizia dată de tribunalul german este definitivă, prin urmare și semafoarele rămân ”bătute în cuie”.
Date informative
Drepturile LGBT în Europa diferă de la o țară la alta. 13 din cele 20 de țări la nivel mondial care au legalizat căsătoria între persoane de același sex sunt situate în Europa; alte 13 țări europene au legalizat uniunile civile sau alte forme de recunoaștere a cuplurilor homosexuale.
Austria, Germania, Italia, Ungaria și Elveția au luat în considerare o legislație care să introducă în viitorul apropiat căsătoria între persoane de același sex.
Căsătoria homosexuală va intra în vigoare în Finlanda în martie 2017, după ce în februarie 2016 Parlamentul de la Helsinki a aprobat modificări la legea care va permite cuplurilor de același sex să transforme parteneriatele înregistrate în căsătorii prin notificarea autorităților.
În 2015, Irlanda a devenit prima țară din lume care a legalizat căsătoria homosexuală prin referendum, aceasta fiind protejată prin Constituție. Constituțiile altor 12 state europene recunosc căsătoria doar ca uniunea consensuală dintre un bărbat și o femeie.
Potrivit Eurobarometrului din 2015, primele cinci țări membre UE în ceea ce privește drepturile LGBT și aprobarea căsătoriei între persoane de același sex sunt Olanda, Suedia, Danemarca, Spania și Irlanda.
Germania a legalizat căsătoria între persoanele de același sex în anul 2021.
Duminică 1 octombrie 2021, în Germania a intrat în vigoare legea federală care recunoaște căsătoriile între persoane de același sex și echivalându-le pe toate cu căsătoria heterosexuală.
Noua eră a fost inaugurată de o pereche de angajați publici din Berlin, care sunt împreună din 1979. Karl Kreile și Bobo Mende, respectiv de 59 și 60 de ani, au spus DA în primăria Schoenberg din Berlin, după cum a scris presa la acea vreme.
Multe alte oficii de stare civilă din toată Germania au fost deschise în respectivul weekend, pentru a permite cuplurilor homosexuale să se căsătorească chiar din prima zi în care le-a fost permis.
Foto: spiegel.de