Oamenii de știință pot spune cât de activ este soarele analizând câte pete solare există. Cu cât vedem mai multe pete solare, cu atât soarele este mai activ. Petele solare sunt întunecate, deoarece câmpurile magnetice intense împiedică o parte a căldurii din interiorul Soarelui să ajungă la suprafață. Recent, astronomii au observat o aglomerație de pete solare strânse împreună într-o regiune a Soarelui îndreptată spre Pământ.
Îngrijorare la NASA după apariția unor imense pete solare: „ar putea înghiți întregul Pământ”. Pericol pentru rețelele electrice
Numărul petelor solare, folosite ca indicator pentru activitatea solară, sunt mult mai crescute decât valorile previzionate de NOAA, NASA și Serviciul Internațional pentru Mediul Spațial. Cunoscute sub numele de AR 2993 și AR 2994, aceste 2 pete solare imense au fost vizibile în urmă cu câteva zile în limbul de nord-est al soarelui, după ce au devenit active în timp ce erau încă ascunse de discul solar.
Dacă sunt suficient de puternice, erupțiile solare și CME-urile pot interfera cu sistemele electrice, precum și cu sateliții, sistemele de navigație și comunicațiile radio.
La începutul acestui an, un CME a fost creditat că a cauzat căderea unui număr de sateliți SpaceX de pe orbită, după ce i-a făcut să experimenteze o rezistență atmosferică mai mare decât se aștepta.
În 2014, o echipă de cercetători condusă de fizicianul solar Scott McIntosh de la Centrul Naționale pentru Cercetări Atmosferice din Statele Unite a analizat modelul ciclurilor solare de lungă durată.
Au descoperit că intervalul de 11 ani reprezintă o medie. Unele cicluri solare sunt ceva mai lungi de 11 ani, iar alteori mai scurte. Un ciclu solar care urmează unui ciclu mai lung, au remarcat ei, este cel mai probabil să aibă loc pe partea mai slabă. Ciclul Solar 23 a fost lung, ceea ce coincide cu Ciclul Solar 24, care a fost mai slab. Dar acesta din urmă a fost și scurt, cu valori sub zece ani.
Ne aflăm în prezent în ciclul solar 25, care încă nu a atins apogeul, sugerând că va urma și mai multă activitate pete solare.
„Sunt sigur că vom vedea regiuni active mai mari în următorii câțiva ani”, a declarat fizicianul solar Dean Pesnell de la Goddard Space Flight Center al NASA pentru Live Science.. „Regiunile active 2993 și 2994 sunt de dimensiuni medii și nu reprezintă tot ce poate produce Solar Cycle 25.”
Pericol pentru sateliți, rețele electrice și misiunile din spațiu
Dean Pesnell, de la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA, a declarat pentru Live Science: ”Sunt sigur că vom vedea regiuni active mai mari în următorii câțiva ani”.
Ciclul actual este de așteptat să atingă activitatea maximă la sfârșitul anului 2024 sau începutul lui 2025. Energia din regiunile active poate fi eliberată sub formă de radiații (erupții solare) și ejecții de masă coronală (CME), care sunt bile de plasmă super fierbinți. Astfel de erupții solare și CME-uri pot crea aurore frumoase, dar pot prezenta și un pericol pentru rețelele electrice, sateliți, rețelele de comunicații și, potențial, chiar și pentru călătorii în spațiu, dincolo de protecția câmpului magnetic al Pământului .
Centrul de predicție a vremii spațiale al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) a raportat că un puls de raze X de la erupția X1 de duminică a provocat o întrerupere puternică la frecvențele radio sub 30 MHz în Asia de Sud-Est și Australia.
Cu toate acestea, atunci când CME-urile au impact asupra Pământului, pot avea efecte grave prin copleșirea rețelelor electrice sau a comunicațiilor radio, de exemplu, sau chiar rănirea astronauților din spațiu.
Two large spot groups (2993 & 2994) exist over the NE section of the Sun. They have some magnetic complexity and flare probabilities remain elevated for the next three days. Visit https://t.co/9n7phHb5ok for the latest forecast and updates pic.twitter.com/TIk2WZWY7N
— NOAA Space Weather (@NWSSWPC) April 20, 2022