Desert vechi de peste 1000 de ani, potrivit consemnărilor din istorie, turta dulce a apărut în anul 992, când un călugăr armean s-a retras în Franța pentru ultimii ani din viață. Și odată cu aceasta, printre altele, a dus cu el și rețete de prăjituri de acasă, pe care chiar le-a și preparat, cei din jur apreciind mai ales turtițele cu ghimbir.
Ulterior, prin secolul al XIII-lea, emigranții germani au dus turta dulce în Suedia, unde călugărițele au fost fascinate de posibilitatea de a prepara prăjiturele decorative. Pe atunci, turta dulce era considerată ca fiind un remediu împotriva indigestiei, dar potrivită ca decor pentru ferestrele caselor.
Primele forme de turtă dulce
Se precizează că primele forme de turtă dulce erau inimioare și îngerași. Mai târziu, în secolul al XV-lea, au fost inventate și alte figurine. Apoi, la începutul anilor 1800, în Germania a apărut tradiția căsuțelor din turtă dulce, pregătite în preajma sărbătorilor de iarnă.
Dar ce este, de fapt, turta dulce
Acest desert este un fel de biscuit mai moale, îndulcit cu miere și aromatizat cu ghimbir, scorțișoară, nucșoară, anason, cuișoare, cardamom, în care ingredientul vedetă este ghimbirul, de unde și denumirea în limba engleză de “gingerbread”, adică pâine cu ghimbir.
Turtă dulce
Ingrediente:
- 1 ou,
- 400 g făină,
- 2 lingurițe ghimbir măcinat,
- 2 lingurițe pudră de scorțișoară,
- 1/2 linguriță cuișoare măcinate,
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu,
- un praf sare,
- 160 g unt 80% grăsime,
- 200 g zahăr brun,
- 60 ml miere de albine.
Mod de preparare
- Toate ingredientele uscate se amestecă într-un bol
- Untul, se bate separate cu zahărul până se obține o spumă, apoi se adaugă oul și mierea.
- Partea uscată se amestecă cu partea umedă (crema de unt cu ou)
- Aluatul obținut se răstoarnă pe blatul presărat cu făină și se frământă câteva secunde.
- Apoi i se dă o formă rotundă, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider pentru minim o oră.
- Aluatul răcit se întinde cu sucitorul între două foi de hârtie copt presărate ușor cu făină (pentru a nu se lipi), până când ajunge la o grosime de cca 0.5 cm.
- Foaia de deasupra se înlătură și aluatul întins se decupează cu forme speciale.
- Prăjiturelele se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Turta dulce se coace timp de 10 – 12 minute la 1700C, până când capătă o culoare aurie.
- După ce s-a răcit, turta dulce se decorează cu glazură de zahăr, scrie retetesivedete.ro.