Dragoș Cabat, membru în consiliul director al CFA România, vine cu noi informații despre rata inflației. Până la ce valoare ar putea ajunge la finalul lui 2021?
Inflația continuă să crească mult peste previziuni. Cele mai noi date statistice oficiale arată că rata anuală a inflației a ajuns la aproape 8% în octombrie. Ar fi cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii 13 ani. Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale, iar creșterile de prețuri din energie și combustibilii au antrenat majorări pe toată linia, care nu se vor opri până la jumătatea anului viitor, potrivit atât estimărilor BNR, cât și ale analiștilor economici.
Informația momentului despre rata INFLAȚIEI
Luna trecută, comparativ cu cea anterioară, cel mai mult s-au scumpit gazele naturale cu peste 21%, urmate de cartofi cu aproape 10 procente, de întreaga categorie de legume și conserve de legume, de ouă și zahăr, cu majorări de peste 3%. Alte creșteri mai semnificative s-au înregistrat și în cazul pâinii, produselor de morărit și panificație, energiei termice și uleiului comestibil. Singura categorie care a consemnat o reducere mai relevantă a tarifului a fost zona de transport aerian, cu peste 16 procente.
Creșterea accelerată a inflației a fost cauzată de revenirea prea rapidă a economiilor după șocul creat anul trecut de pandemia COVID-19, care s-a reflectat într-un dezechilibru între cerere și ofertă și într-o criză a prețurilor produselor energetice – spune analistul economic Dragoș Cabat, membru în consiliul director al CFA România.
Previziunile economice din partea BNR: Șoc al prețului la energie
„Odată ce am avut acest șoc al prețului la energie, care a crescut foarte rapid, acesta a fost, să zicem așa, valul întâi de creștere a prețurilor, vom începe de acum să avem efectele de val doi și val trei, adică toate produsele industriale și neindustriale, la care energia intră ca și componentă în structura de costuri, se vor scumpi. Inflația va mai continua să crească, probabil, până către 8,5, poate și mai sus de atât, până la mijlocul anului viitor”, a declarat Dragoș Cabat.
Dragoș Cabat spune că deja nu mai putem vorbi numai de o inflație tranzitorie și consideră că BNR și băncile centrale, în general, ar trebui să ia măsuri mai hotărâte și mai clare pentru limitarea creșterilor de prețuri de consum, potrivit RRA.