Social

Inflația în plină ascensiune! Impactul devastator asupra economiei și consumatorilor

Inflatie-Sursa-foto-Economedia
Sursa foto Economedia

Toată industria care se angajează în activitatea economică este afectată în mod semnificativ de inflație, care este o problemă majoră. Atât industriile, cât și consumatorii au fost afectați de creșterile de prețuri, care i-au obligat să se confrunte cu cheltuieli extraordinar de mari.

Inflația nu a atins încă apogeul, în ciuda faptului că acum există unele indicii că acest fenomen ar putea încetini.

Inflația nu a atins cote maxime încă

Luni, 5 iunie, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a recunoscut că există „semne de moderare” în ceea ce privește rata inflației de bază în zona euro, dar a subliniat că este încă prea devreme pentru a vorbi despre un vârf al acestui indicator important al creșterii prețurilor.

„Cele mai recente date disponibile sugerează că indicatorii presiunilor inflaționiste subiacente rămân ridicate și, deși unele dintre ele dau semne de moderare, nu există dovezi clare că inflația subiacentă a atins un vârf”, a declarat Lagarde în fața legislatorilor europeni.

Cele 20 de națiuni care utilizează moneda euro au avut o inflație mai mică în luna mai – 6,1% față de 7,0% în aprilie – în timp ce BCE monitorizează în mod regulat prețurile de bază, care nu includ costurile volatile ale alimentelor și benzinei.

Ce se întâmplă cu rata BCE?

Acest lucru a stârnit discuții despre necesitatea mai multor creșteri ale ratei BCE, dincolo de creșterea care ar duce probabil totalul la 4 puncte procentuale în mai puțin de 12 luni, la următoarea ședință din 15 iunie. Impactul creșterilor anterioare ale ratelor „începe să se materializeze”, potrivit lui Lagarde, și se anticipează că se va „consolida în anii următori”. Cu toate acestea, ea a reiterat poziția BCE potrivit căreia ratele trebuie să fie majorate încă o dată la „niveluri suficient de restrictive” pentru a duce inflația la obiectivul de 2% al BCE și că acestea „vor fi menținute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar”, potrivit Reuters.

Pentru a lupta împotriva creșterii prețurilor în cursul anului trecut, BCE a majorat ratele de bază cu 375 de puncte de bază, la 3,25%, și s-a angajat efectiv să le majoreze cu încă 25 de puncte de bază la 15 iunie.

În prezent, inflația este prea ridicată și va rămâne așa pentru prea mult timp. Acesta este motivul pentru care am majorat ratele în cel mai rapid ritm de până acum și am precizat că mai avem încă teren de parcurs pentru a aduce ratele dobânzilor la niveluri suficient de restrictive.” a declarat președintele BCE, Christine Lagarde.

Unii analiști susțin că nu se mai pot face prea multe, având în vedere scăderea mai mare decât se anticipa a inflației de bază.

„Inflația subiacentă și-a depășit probabil vârful. Acest lucru susține așteptările noastre conform cărora BCE va majora ratele dobânzilor cheie cu 25 de puncte de bază pentru ultima dată în iunie” a declarat economistul Commerzbank, Christoph Weil, potrivit Reuters.