Profesorul britanic Jennifer Graves de la Universitatea Națională din Canberra, Australia, a declarat că bărbații se află pe drumul extincției, pe măsură ce genele lor se atrofiază și dispar treptat. Iar cercetătorii din domeniul geneticii se întreabă dacă, într-adevăr, se va ajunge la această situație.
Cromozomii de tip Y sunt pe moarte
Jennifer Graves, specialistă în cercetarea cromozomilor sexuali, susține că cei masculini, de tip Y, sunt pe moarte și ar putea dispărea cu totul în următoarele cinci milioane de ani.
Pe de altă parte, cercetătoarea crede că bărbații ar putea urma calea unui tip de rozătoare care reușesc să se reproducă în continuare, deși nu mai dispun de genele vitale producerii cromozomului de tip Y.
Din 1400 de gene, cromozomul de tip Y a mai rămas cu 45
În acest context, cercetătoarea Graves a menționat: “Cu 300 de milioane de ani în urmă, cromozomul Y era alcătuit din aproximativ 1.400 de gene, iar astăzi i-au rămas numai 45. La o asemenea rată de scădere, vom rămâne fără genele cromozomului Y în aproximativ cinci milioane de ani”.
Gena care activează dezvoltarea testiculelor
Acest cromozom masculin Y dispune de o genă care activează dezvoltarea testiculelor și eliberează hormoni masculini pentru a determina bărbăția. Prin urmare, nu se știe ce se va întâmpla atunci când cromozomul Y va dispărea definitiv.
Dar, profesorul Jennifer Graves de la Universitatea Națională din Canberra, Australia, a precizat: “Vestea bună este că nici anumite specii de rozătoare – cârtițele din estul Europei și soarecii de câmp din Japonia spre exemplu – nu dispun de cromozomul Y și nici de vreo genă capabilă să-l producă. Cu toate acestea, există numeroși masculi sănătoși ai ambelor specii, ceea ce înseamnă că o altă genă a putut prelua această sarcină și am vrea să o identificăm cu exactitate”, potrivit descopera.ro.
Potrivit unui alt studiu, din anul 2022, infertilitatea la unii bărbați poate fi cauzată de mutații ale cromozomului X
Un studiu internațional a identificat peste 50 de gene pe cromozomul X în care mutațiile pot provoca o producție slabă de spermă.
Aproape jumătate dintre bărbații cu un număr scăzut sau zero de spermatozoizi nu au o explicație medicală pentru infertilitatea lor. În ultimii câțiva ani, studiile au identificat trei gene ale cromozomului X care ar putea fi implicate în problemele producției de spermă. Dar Csilla Krausz de la Universitatea din Florența din Italia s-a întrebat dacă ar putea exista și alte gene pe cromozomul X care să joace un rol.
Prin urmare, Krausz și colegii ei au efectuat analize genetice pe 2354 de bărbați cu mai puțin de 10.000 de spermatozoizi pe mililitru de spermă, apoi au comparat rezultatele cu cele de la alți 209 bărbați cu un număr normal de spermatozoizi de până la 200 de milioane pe mililitru.
Studiul nu a inclus persoane transgender sau non-binare. Bărbații veneau din toată Europa și aveau vârste și etnii diverse.
Înainte de studiu, medicii bărbaților respectivi nu au găsit nicio cauză pentru numărul scăzut sau absent de spermatozoizi al celor afectați.
Cromozomii X ai bărbaților infertili conțin sute de gene mutante
Studiul a descoperit sute de gene mutante pe cromozomii X ai bărbaților infertili, inclusiv cele trei identificate anterior în studiile anterioare.
Iar, prin investigații suplimentare, cercetătorii au studiat 21 de gene noi, pe care le considerau vinovate, deosebit de puternice pentru producția slabă de spermă.
Genele mutante afectează modul de diviziune a celulelor testiculare ale bărbaților
Cele mai multe dintre mutațiile acestor gene au afectat modul în care celulele testiculare ale bărbaților se divid pentru a forma spermatozoizi, iar cercetătorii le-au găsit în mod repetat la acești bărbați, precum și la unele muște și șoareci masculi infertili.
Mutațiile sunt, probabil, implicate în infertilitatea masculină
Echipa a determinat, de asemenea, alte 34 de gene cromozomiale X, în care mutațiile au fost, probabil, implicate în infertilitatea masculină și ar trebui investigate în continuare.
Potrivit lui Krausz:
- Deoarece persoanele desemnate de sex masculin la naștere moștenesc un cromozom X de la mama lor și un cromozom Y de la tatăl lor, aceasta înseamnă că infertilitatea legată de spermatozoizi ar putea fi transmisă de la mame la fii.
- Mutațiile ar putea apărea spontan și în timpul dezvoltării ovulelor sau embrionului.
- „Oamenii se gândesc adesea la cromozomul X ca la un cromozom feminin, deoarece femelele au doi cromozomi X”.
- „Așadar, inițial, nimeni nu se gândea cu adevărat că cromozomul X ar putea fi atât de [implicat] în fitnessul [reproductiv] masculin. Dar [descoperirile noastre] se potrivesc cu teoria conform căreia cromozomul X este important pentru reproducerea masculină.”
În cele mai multe cazuri, mutațiile genetice duc la un număr scăzut de spermatozoizi, așa că este încă posibil ca acești bărbați să aibă copii, de obicei cu asistență medicală și să transmită mutația fiicelor lor. Fiicele ar avea apoi o șansă de 50/50 de a transmite mutația fiilor lor, în funcție de cromozomul X pe care îl transmit.
În acest sens, Krausz a precizat:
- „Am avut cazuri în care am avut doi frați”.
- „Un frate a fost cel ghinionist pentru că a primit gena mutantă, iar celălalt frate a avut cromozomul X bun, fără mutație”, scrie newscientist.com.