Actual Lifestyle

Infecțiile nosocomiale cauzatoare de moarte în spitale din nou în actualitate, după decesul unor pacienți. Opinii. Video 

Infecțiile nosocomiale cauzatoare de moarte în spitale din nou în actualitate, după decesul unor pacienți. Opinii. Video 
TVR

Secretarul de stat dr. Adriana Pistol a fost delegată de Ministerul Sănătății de la București, la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Secţia ATI, pentru a investiga existența unor infecții nosocomiale intraspitalicești. Unitatea medicală investigată se pare că a și fost închisă din cauza infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Pentru a vorbi despre aceste infecții, trebuie să știm mai întâi ce reprezintă ele. Infoactual a stat de vorbă cu medicul generalist, șef de secție, Zianaida Lozovschi care ne-a spus că infecția nosocomială sau infecția intraspitalicească cum i se mai spune este acea infecție care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubație în momentul în care pacientul s-a internat în spital și se adaugă bolii pentru care pacientul s-a internat.

Infecțiile nosocomiale pot să fie în legătură cu deficiențe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale. Acest tip de infecție se produce într-un spital, fie între pacienți de boli diferite care ajung în contact unii cu alții, fie de la bolnavi sau purtători proveniți din rândul personalului de îngrijire.

Infecțiile nosocomiale cauzatoare de moarte în spitale din nou în actualitate, după decesul unor pacienți. Opinii. Video

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a fost identificat un focar de infecţie intraspitalicească, cu şase cazuri, dintre care cinci s-au soldat cu deces. Aceste cazuri au fost raportate şi depistate în numai câteva zile.

”Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter”, a declarat public secretarul de stat Pistol.

Cu referire la această tragedie, directorul medical al SCJ Mureş, dr. Janosi Edit, a arătat că asemenea evenimente se întâmplă atât la nivel internaţional, cât şi naţional, iar Spitalul Clinic Judeţean Mureş a avut curajul să raporteze aceste cazuri. Situația este îngrijorătoare din acest punct de vedere și la Cluj.

Într-un comunicat emis spre difuzare redacției Infoactual, Ministerul Sănătății a precizat că dorește să aducă lămuriri referitoare la informațiile apărute în presă despre IAAM înregistrate la Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

”Ministerul Sănătății a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00 despre existența unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie.

Potrivit datelor medicale puse la dispoziție de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, pacienții care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensivă. Aceștia erau în stare critică în momentul internării în secția ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolați din focar au fost Piocianic și Acinetobacter multirezistenți la antibiotice.

Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secția ATI, iar intervențiile chirurgicale au fost sistate; a început imediat activitatea de curățenie și dezinfecție a secției, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienților existenți în secție și a personalului medical. S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curățenie și dezinfecție, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecție și managementului deșeurilor”, se arată în același comunicat.

Cu referire la această tragedie, directorul medical al SCJ Mureş, dr. Janosi Edit, a arătat că asemenea evenimente se întâmplă atât la nivel internaţional, cât şi naţional, iar Spitalul Clinic Judeţean Mureş a avut curajul să raporteze aceste cazuri. Situația este îngrijorătoare din acest punct de vedere și la Cluj.

Spitalele ascund problema sub preș, dar și pacienții trebuie să fie atenți

”Nu știm situația reală a infecțiilor nosocomiale, suntem obișnuiți să ascundem problemele sub preș,” spune dr. Alexandru Coman, epidemiolog la Institutul Inimii Cluj – Napoca şi vicepreşedintele Asociaţiei pentru Prevenţia şi Controlul Infecţiilor, într-un interviu pentru News.ro.

Actualmente, nu se cunosc cifrele reale legate de infecţiile asociate asistenţei medicale, pentru că ele nu sunt raportate în totalitate, deși toate spitalele sunt obligate să facă aceasta, prin dările de seamă pe care trebuie să le trimită periodic la Direcțiie Sanitare.

Există două explicații din punctul de vedere al specialistului epidemiolog: pe de o parte, este vorba despre obiceiul de a ascunde problemele, spune medicul, iar pe de alta, este vorba despre o realitate în sistemul medical românesc, care are nevoie stringentă de unităţi spitaliceşti noi sau refăcute, proces esenţial în controlul acestui tip de infecţii.

Dr. Alexandru Coman este de părere că, în afară de anumite ghiduri de bune practici care trebuie respectate într-un spital, foarte importantă este şi atitudinea pacienţilor. Iar la acest aspect este vorba despre respectarea strictă a regulilor de igienă, dar şi despre înţelegerea faptului că un număr mare de aparţinători veniţi în vizită creşte riscul de apariţie a unor infecţii sau complicaţii ale bolii.

”În momentul de faţă nu mai există bariere legale sau obiective referitoare la sau legate de raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, nosocomiale. Însă continuăm dintr-o inerţie sau dintr-o spaimă rău înţeleasă, ar putea fi şi o problemă de comunicare, orice spital care alege să pornească pe calea corectă şi să-şi evalueze corect infrastructura şi situaţia din spital devine dintr-o dată prezent în presă, în discuţii”, a mai spus, în același context, medicul.