După îndelungi dezbateri juridice, în fața completelor de judecată, Înalta Curte de Casație și Justiție ( ÎCCJ) a pus capăt săptămîna trecută diferendului dintre Consiliul Superior al Magistraturii și reclamanții Văetişi Marian şi Piţu Cătălin Ranco. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins recursul inițiat de reclamanţii Văetişi Marian şi Piţu Cătălin Ranco împotriva sentinţei civile nr. 170 din 2 iunie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca fiind nefondat.
Hotărârea este definitivă și a fost pronunţată în şedinţă publică, la data de 21 septembrie 2022.
Date informative juridice pe cazul dat
În iunie anul trecut, instanța de fond, Curtea de Apel Craiova, a dat dreptate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) respingând acțiunea reclamanților, ce solicitau anularea hotărârilor nr. 948 şi 949 din 14.11.2019 ale Secției pentru procurori a CSM.
Cine sunt cei doi reclamanți
La data formulării cererii de chemare în judecată (februarie 2020) Văetişi Marian deținea funcția de procuror militar șef Birou judiciar în cadrul Serviciului de Urmărire Penală și Judiciar al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru un mandat de 3 ani, începând cu data de 26.09.2018.
La rândul său, Piţu Cătălin Ranco fusese numit în funcția de procuror militar șef Birou urmărire penală în cadrul Serviciului de Urmărire Penală și Judiciar al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru un mandat de 3 ani, începând cu data de 26.09.2018.
Până la data acestei numiri, ambii procurori au deținut gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal, iar de la data numirii în cele două funcții de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ei au apreciat că au dobândit gradul profesional corespunzător acestui parchet.
Motivație
De cealaltă parte a baricadei, Secția pentru procurori a considerat însă, în motivarea respingerii cererilor de recunoaștere a acelui grad profesional, că numirea în funcția de conducere nu presupune dobândirea gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție.
Judecătorii au fost de părere că odată cu numirea acestora în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au îndeplinit atribuțiile specifice, au fost salarizați conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar aceasta nu înseamnă că aceștia au dobândit și gradul profesional de procuror corespunzător parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece acesta poate fi dobândit numai prin concurs.
Unde sunt acum cei doi procurori militari
Potrivit portalului de specialitate, actualmente, Piţu Cătălin Ranco ocupă funcția de șef al Secției Parchetelor Militare din Ministerul Public, iar Văetişi Marian s-a pensionat la data de 31 decembrie 2021.