Două misiuni de testare vor fi lansate înainte ca Gaganyaan să facă din India a patra națiune care trimite oameni pe orbită. India a desemnat al patrulea trimestru al anului 2024 ca fiind perioada în care se va desfășura prima misiune spațială a națiunii, în care va exista un echipaj pe navă. Doar trei națiuni – URSS/Rusia, SUA și China – au lansat misiuni cu echipaj până acum.
India programează prima misiune spațială cu echipaj pentru trimestrul 4 al anului 2024
Ministrul indian al Energiei Atomice și Spațiului, Dr. Jitendra Singh, a dezvăluit ieri care este ținta anului 2024 într-un răspuns la o întrebare adresată în Lok Sabha – Parlamentul Indiei.
Singh a detaliat o misiune planificată numită „G1”, care va fi lansată în ultimul trimestru al anului 2023 și „va transporta un umanoid ca sarcină utilă”. G1 va testa sistemele de propulsie ale modulului orbital, managementul misiunii, sistemele de comunicații, operațiunile de recuperare și sistemul de evacuare a echipajului. Parașutele vor fi, de asemenea, supuse unui antrenament.
G2, programat pentru T2 2024, va face aceleași operațiuni, dar mai detaliat.
H1, zborul cu echipaj, va urma în T4.
Singh a declarat că pregătirea astronauților este în curs de desfășurare, dar nu a confirmat finalizarea selecției echipajului – trei locuri fiind disponibile. Ministrul a precizat că instruirea are loc în orașul indian Bengaluru.
Răspunsul ministrului resetează programul care anterior viza lansări de testare începând cu 2021, dar care a fost întârziat din cauza problemelor de siguranță și a complicațiilor COVID-19.
Planul misiunii este de a utiliza propulsorul de mare capacitate GSLV MkIII – producție proprie a Indiei. Nu a fost sugerat niciun nou plan de zbor care să prevaleze asupra aventurii orbitale de șapte zile planificate anterior.
„Samudrayaan”, va avea la bord un echipaj de trei persoane și ar trebui să coboare în adâncuri până în anul 2026
Programul spațial al Indiei este renumit pentru economia sa: sonda sa orbitală Mangalyaan care a fost lansată pe Marte a funcționat cu un buget de doar 74 de milioane de dolari (la cursul din 2013). Bugetele pentru Gaganyaan depășesc pragul de un miliard de dolari.
Singh a avut o zi plină ieri, deoarece a informat, de asemenea, Lok Sabha despre planurile Indiei de a trimite un submersibil la 6.000 de metri sub nivelul mării „pentru explorarea resurselor de mare adâncime, cum ar fi mineralele”.
Ministrul a numit resursele de „nichel, cobalt, pământuri rare, mangan etc.” ca fiind spectrul de materiale după care misiunea se va orienta. O scurtă reamintire: metalele și pământurile rare sunt esențiale pentru fabricarea produselor electronice, iar China domină oferta mondială. Prin urmare, India face eforturi considerabile și, după cum se poate observa, la mare adâncime pentru a găsi surse alternative.
Singh a precizat că misiunea, denumită „Samudrayaan”, va avea la bord și un echipaj de trei persoane și ar trebui să coboare în adâncuri până în anul 2026.