Începând cu majorarea pensiilor în luna septembrie 2024, se preconizează creșterea mai multor tipuri de venituri în România. Pensiile seniorilor vor beneficia de o recalulare. Acest prcoese va aduce o creștere semnificativă începând cu toamna aceasta. În aceeași perioadă, indemnizația de însoțitor va cunoaște o creștere. Este vorba despre o nouă formulă de calcul ce aduce sume mai consistente comparativ cu cele din prezent.
Legea Pensiilor nu se limitează doar la seniori, cei aflați în perioada de pensionare. Pe lângă majorarea indemnizației de însoțitor, cetățenii adulți cu handicap grav, având statut de pensionar, vor beneficia de o creștere a veniturilor. Este vorba despre pensia de invaliditate de gradul I în acest caz.
Crește indemnizația de însoțitor
Acești pensionari au opțiunea de a alege între a avea un asistent personal sau a primi indemnizația pentru însoțitor din sistemul public de pensii. Indemnizația reprezintă până la 80% din valoarea unui punct de pensie, conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Odată cu majorarea pensiilor și a punctului de pensie începând cu 1 septembrie, indemnizația pentru însoțitor va cunoaște o creștere, ajungând la 1.650 de lei conform Legii Pensiilor care intră în vigoare în aceeași perioadă. Această majorare se adaugă la valoarea actuală a punctului de pensie, ajunsă la 1.785 de lei după creșterea de la începutul anului.
Cu toate acestea, regulile legale sunt riguroase. Există circumstanțe în care cei care oferă asistență pot să-și piardă dreptul la această sumă de la stat. Conform dispozițiilor legale, aceste situații sunt descrise detaliat pe newsweek.ro:
a) pensionarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care România a încheiat convenţie de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plăteşte de către celălalt stat;
b) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmaş nu se prezintă la revizuirea medicală la termen, din motive imputabile lui. Ori nu prezintă documentele medicale şi rezultatele investigaţiilor medicale solicitate de medicul expert al asigurărilor sociale. Ori nu urmează programele recuperatorii;
c) copilul beneficiar al pensiei de urmaş care a împlinit vârsta de 16 ani şi nu face dovada continuării studiilor;
d) soţul supravieţuitor sau copilul urmaş, beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii, optează pentru o altă pensie, potrivit legii, din acelaşi sistem şi/sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii, potrivit news.ro.