Lifestyle

Incredibila călătorie a trei câini sălbatici africani. Au parcurs mii de kilometri cu un scop

Incredibila călătorie a trei câini sălbatici africani. Au parcurs mii de kilometri cu un scop

Trei surori din specia de câini sălbatici africani au înfruntat lei, crocodili, braconieri, râuri învolburate și alte pericole într-un efort transnațional, parcurgând aproape 1.300 de mile, pentru a crea o nouă dinastie.

Incredibila călătorie a trei câini sălbatici africani. Au parcurs mii de kilometri cu un scop

Cele trei surori știau că trebuie să plece de acasă. Erau câini sălbatici africani, prădători de elită ai regiunii subsahariene și printre cele mai rare mamifere de pe Pământ. Ele au fost urmărite în peregrinările lor de către Scott Creel, ecologist la Universitatea de stat din Montana, și de colegii săi de la Programul Zambian Carnivore, care au montat la una dintre surori o zgardă cu GPS.

Viețuitoarele sălbatice au fost urmărite de specialiștii curioși din luna octombrie 2021 până în prezent, luna iunie 2022, când au dezvăluit pentru prima dată această frumoasă și adevărată poveste.

Urmărind decizia de plecare, dar și drumul parcurs, oameni de știință au avut de la început credința că acești 3 câni sălbatici au plecat la drum cu un scop bine stabilit.

Cercetătorii au ajuns repede la concluzia că sarcina micilor viețuitoare este să înființeze o nouă haită proprie. S-au desprins de locul unde s-au născut și au parcurs peste 1300 de mile, în dorința puternică de a avea o nouă viață.

 Foto: Zambian Carnivore Programme/NYT

La vârsta de 3 ani, acestea erau în floarea vârstei, cu membre puternic conturate.

Dacă nu profitau de șansa de a schimba siguranța haitei în care se născuseră pentru noi oportunități în altă parte, puteau muri așa cum au trăit: ca mătuși fecioare subordonate, sacrificate și fără urmași, se arată într-un reportaj New Yor Times.

În luna octombrie a anului trecut, câinii au pornit în cea mai lungă și mai chinuitoare odisee înregistrată vreodată de Lycaon pictus,  carnivorul cunoscut ca fiind un hoinar de mare anvergură.

Peripeții, dar și primejdii, la tot pasul

Timp de nouă luni, câinii au călătorit aproximativ 1.300 de mile, ceea ce, potrivit oamenilor de știință care i-au marcat, reprezintă mai mult decât dublul recordului anterior pentru această specie.

Aceștia au pornit din zona lor natală din Valea Luangwa, în estul Zambiei, au traversat Zambia și părți din Mozambic, au trecut pe lângă Zimbabwe și, în cele din urmă, s-au întors în centrul Zambiei și s-au stabilit în Parcul Național Zambezi din Zimbabwe, unde se pare că au rămas până în prezent.

Au călătorit prin păduri, pajiști, tufișuri, terenuri agricole, au escaladat stânci abrupte, au coborât prin defileuri pline de noroi și au traversat de trei ori legendarul Rift din Africa de Est. S-au ferit de traficul aglomerat, drumurile publice, șosele și sate, au trecut pe lângă fioroșii lei, oameni și alți dușmani sau concurenți, au traversat și ape învolburate, pline de crocodili.

Este un miracol că au supraviețuit„, a declarat Matthew Becker, director executiv și un manager al programului pentru carnivore. „Au existat atât de multe amenințări umane și ecologice care ar fi putut pune capăt acestei călătorii incredibile„.

Specialiștii urmăresc și astăzi haita de câini Zambezi, care merg mai departe, în căutare de parteneri.

Și de ce nu? Surorile sunt tinere și atrăgătoare; au 1.300 de mile de mers efectiv sub blana lor. Persistența este punctul forte al câinilor sălbatici”, a spus dr. Creel, unul dintre membri grupului de cercetare a mamiferelor africane, reporterilor tabloidului american.

Pentru că da, acesta a fost scopul lor de la început, să își formeze propriul grup, haita care să le asigure perpetuarea speciei, pe mai departe.

Foto: wikipedia (deschidere)/ video: youtube