Ororile războiului ies la suprafață pe rând, una câte una. Multe dintre acestea au fost dezvăluite presei britanice de către proaspătul dezertor din armata rusă, care a fugit în Spania, unde a cerut să rămână pentru totdeauna. Din seria incredibil dar adevărat face parte și povestea pe care o redăm în cele ce urmează.
Incredibil, dar adevărat. Un soldat rus își acuză camarazii că suferă de „sindromul Rambo”. Foto
Nikita Chibrin este soldatul rus în vârstă de 27 de ani care, zilele trecute, a cerut azil în Spania. El a relatat, citat de media externă, că tovarășii săi suferă de „sindromul Rambo”.
Fostul soldat a relatat că unitatea sa a acționat sub comanda comandantului „măcelarului din Bucha”, comandantul Azatbek Omurbekov, ale cărui trupe au fost acuzate de comiterea mai multor masacre și de violarea femeilor și fetelor din localitatea cu același nume.
Într-un interviu pentru Daily Mail, el a spus că acțiunile nu au fost aprobate de superiorii lor, dar că au operat într-un mediu de frică și intimidare.
Modul de operare al grupului din care făcea parte, după cum a povestit fostul soldat, era desprins ca din filmul Rambo.
Soldatul dezertor a declarat: „Au vrut să-i împuște” și „au fost intimidați”. „Ucraina își tratează soldații mult mai bine”, a spus el, menționând că în unitatea lui, unii soldați „au fost intimidați prin tăierea penisurilor”.
Cum a ajuns soldatul rus să ceară azil în Spania
Cererea de azil a fost făcută de Nikita Chibrin, în vârstă de 27 de ani, a fost raportată joi, 17 noiembrie 2022, de publicația El Diario.
Tânărul Nikita a cerut azil după ce a ajuns la Madrid, la numai patru luni de serviciu militar în Ucraina. Chibrin a scris cererea de azil după ce a fost reținut în centrul de imigrare al aeroportului, în urma sosirii sale la Madrid, în ziua de marți, 15 noiembrie a.c.
El a declarat că, la 16 iunie, s-a ascuns într-un camion care se îndrepta spre Rusia pentru a colecta alimente și de acolo a reușit să ajungă în Spania cu ajutorul Gulagu.net, o rețea pentru drepturile omului, căreia i-a solicitat ajutorul.
Ce își dorește acum soldatul rus dezertor
Vorbind prin telefon cu un reporter, el a declarat că așteaptă cu nerăbdare să depună mărturie în fața unei instanțe internaționale:
„Nu am nimic de ascuns”, a spus el. „Acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia. Vreau să fac tot ceea ce pot pentru ca acesta să se încheie”.
El a ținut să precizeze că le-a comunicat comandanților săi opoziția sa față de război încă de la data de 24 februarie, în urma căreia aceștia l-au deposedat de gradul militar deținut la acea vreme și l-au pus la sarcini de muncă inferioară pregătirii pe care o avea. ”Am fost înșelați.”
Totodată, a mai declarat că s-a înrolat în armată din cauza dificultăților financiare, menționând și faptul că nu aveam nicio cea mai vagă idee că va lupta în Ucraina.
Chibrin a mai mărturisit că nu a fost martor la niciun schimb de focuri, dar a auzit povești despre violențe sexuale și uciderea civililor. Dar a spus că a făcut jafuri de rutină. „Au jefuit tot ce era. Mașini de spălat, electronice, totul”.
Povestea sa nu a fost încă verificată în totalitate, însă soldatul rus dezertor a furnizat deja documente și fotografii care arată că a fost membru în Brigada 64 Motorizată Independentă din Ucraina.
Un avocat care îi ajută pe soldații ruși, Maxim Grebenyuk, a declarat că a fost contactat de Chibrin în timpul verii, pentru a-și exprima opoziția și dorința de a nu lupta în Ucraina.
Oficial, Chibrin este al doilea militar rus cunoscut, care a fugit în Occident, după ce a participat la invazie. Ministerul de Interne spaniol a refuzat, deocamdată, să comenteze cazul soldatului rus care a cerut azil în Spania.