Lumea arheologiei este deosebit de fascinantă, mai ales pentru faptul că ne relevă în permanență ceva nou. O descoperire arheologică recentă ne indică locul unde a fost înmormântat Sfântul Nicolae, în urmă cu 1.600 de ani.
Incredibil cum locul de înmormântare al Sfântului Nicolae, care a murit în urmă cu 1.600 de ani, a fost descoperit abia acum. FOTO și Video documentar
Arheologii au găsit mormântul Sfântului Nicolae sub o biserică bizantină din Turcia, după cum a scris presa internațională, miercuri 19 octombrie 2022. Se pare că biserica a fost construită pe fundația unei bazilici anterioare, care a fost distrusă în Evul Mediu de creșterea nivelului mării în Marea Mediterană.
Specialiștii în arheologie au efectuat lucrări la fața locului în 2017, când au găsit goluri sub podeaua bisericii costruită în zilele noastre și au muncit în ultimii ani la îndepărtarea cu grijă a podlei din mozaic, pentru a descoperi, în cele din urmă, fundația antică, ascunsă de ochii lumii. Se pare că exact aici s-a dovedit a fi și mormântul Sfîântului Nicolae.
Sfântul Nicolae, care a trăit între anii 270 și 343, este cunoscut prin legenda care spune că el a moștenit bani pe care ulterior i-a dăruit săracilor. Și tot Sfântul Nicolae este și sursa de inspirație din spatele poveștii de sărbători a lui Moș Crăciun.
Și să nu uităm de minunile lui. Foarte mulți oameni care s-au rugat în fața icoanei lui au fost auziți și apoi, ajutați, pentru că miracolele chiar există, trebuie doar să credem în ele.
”Credința ta te-a vindecat”, a spus și Iisus după ce reușea să vindece oamenii cu ”mâinile goale”. Fiind un creștin devotat, Sfântul Nicolae a urmat învățătura lui Iisus de a vinde toate bunurile lumești și de a le dărui săracilor și exact aceasta a și făcut.
Locul de odihnă final al Sfântului Nicolae, sub podeaua de mozaic turcesc
Revenind la povestea de azi, arheologii au relatat că o altă biserică a fost construită peste fundația bazilicii antice pentru a proteja mormântul sfântului, dar abia recent arheologii au descoperit mozaicuri și podele de piatră din sanctuarul anterior, sub cel care se află astăzi, care i-au condus, în cele din urmă, la locul de odihnă final al Sfântului Nicolae.
Descoperirea vine în sprijinul afirmațiilor vehiculate și anterior conform cărora Sfântul Nicolae ar trăit și murit în Turcia. Echipa a anunțat, de asemenea, că aceeași podea de piatră găsită ascunsă sub straturi de sedimente a fost, de asemenea, călcată de personajul creștin, după cum relatează Demirören News Agency.
Arheologii lucrează de ani de zile la acest sit, îndepărtând cu grijă podeaua bisericii Sfântul Nicolae care se află în Turcia. Îndepărtarea a scos la iveală pardoseala bisericii originale care a fost construită după moartea Sfântului Nicolae în anul 343 d.Hr.
Prima biserică a fost scufundată odată cu creșterea nivelului Mării Mediterane, iar câteva secole mai târziu, o nouă biserică a fost construită deasupra.
Această biserică bizantină, construită peste vechea fundație a fost un lăcaș de cult pentru creștinii ortodocși și între secolele al V-lea și al XII-lea și este înconjurată de statui ale Sfântului Nicolae, a fost adăugată pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1982.
Cu toate acestea, vor exista mai departe controverse privind locul exact unde se află trupul Sfântului Nicolae și aceasta deoarece mai multe date istorice atestă prezența corpului sfântului și în Italia, la Bari, potrivit media.
De zeci de ani, în acest loc din Italia există un adevărat pelerinaj, acesta fiind de altfel considerat a fi locul unde se află moaștele Sfântului Nicolae.
Bazilica Sfântul Nicolae din Bari (în italiană Basilica di San Nicola) este o biserică din orașul Bari, Italia. Este un importantloc de pelerinaj pentru întreaga creștinătate deoarece aici se află moaștele Sfântului Nicolae.
Arheologii au menționat că descoperirea de acum este de fapt primul așezământ al corpului Sfântului Nicolae.