Într-un mic sat din Sibiu, unde timpul pare că s-a oprit în loc o biserică poartă un nume cu semnificații aparte: Închisoarea îndrăgostiților. Iată ce legendă ascunde.
Orice turist care pune piciorul în satul Biertan din Sibiu și cunoaște legenda locului, va rămâne fascinat de Închisoarea îndrăgostiților. O biserică deosebită, construită într-unul dintre cele şapte turnuri ale fortificației.
Cu sute de ani în urmă, într-o cameră mică, asemenea unei cămări, numită Camera împăcării sau Camera divorțaților ajungea orice cuplu ce avea probleme în amor. „Acolo stăteau 14 zile închişi soţul şi soţia care doreau să divorţeze, era un singur pat, o singură farfurie, o singură lingură.
Timp de 14 zile trebuiau să stea acolo, dacă se împăcau mai repede le dădeau drumul, dacă nu…nu”, a precizat Carol Wieinrich, curatorul bisericii Biertan, într-o postare pe Instagram.
În 300 de ani a divorțat un singur cuplu
Pentru ca cei doi soți să știe care exact care le sunt sentimentele erau eliberați doar dacă se împăcau, în caz contrat mai erau ținuți o perioadă. Potrivit informațiilor oferite de Carol Wieinrich este interesant faptul că în 300 de ani de când a fost sediul episcopal al Transilvaniei în Biertan, dintre persoanele care au intrat în acea cameră, un singur cuplu a divorțat.
„În 300 de ani cât a fost sediul episcopal al Transilvaniei aici în Biertan a fost o singură pereche care a divorţat. Și acolo s-a constatat cine a fost de vină că s-a ajuns la divorţ, acela trebuia să lucreze pentru biserică şi pentru familia de acasă, trebuia întreţinută şi familia”, a mai spus curatorul bisericii. Mai târziu, s-a auzit că în 400 de ani, și-au spus adio trei cupluri.
Cum trăiau soții în Închisoarea îndrăgostiților
Soții care ajungeau în Închisoarea îndrăgostiților erau obligați să împartă totul. În acea cameră exista un singur pat, un scaun, o farfurie, un pahar, o lingură și o furculiță.
E lesne de înțeles că în acest condiții, după ce furia trecea, soții își aminteau motivele reale pentru care au hotărât să-și unească destinele. Astăzi, temnița împăcării s-a transformat în muzeu.
Sursă foto: libertatea