Lifestyle

Începe primul proces din istoria moderna a Bisericii Catolice. Un apropiat al Papei, implicat într-o fraudă

Începe primul proces din istoria moderna a Bisericii Catolice. Un apropiat al Papei, implicat într-o fraudă

La Vatican începe astăzi primul proces din istoria modernă a Bisericii Catolice în care un cardinal este acuzat de infracţiuni financiare. Puternicul cardinal Angelo Becciu, fost apropiat al Papei Francisc, este acuzat că prin delapidare şi abuz în serviciu, a adus prejudicii de peste 350 de milioane de euro fondurilor de caritate ale bisericii, la achiziţia unui imobil într-un cartier de lux al Londrei.

Angelo Becciu este adus în faţa instanţei după doi ani de anchetă, alături de alţi nouă inculpaţi. Ancheta a scos la iveală că acest caz ar fi doar un exemplu al investiţiilor riscante făcute de responsabili din Vatican, supuşi rareori şi unui control contabil, potrivit RRA.

Zece persoane sunt acuzate de infracțiuni financiare

Pentru numărul substanțial şi fără precedent de acuzaţi din Sfântul Scaun, zece, printre care există chiar reprezentanți din guvernarea celui mai mic stat din lume, procesul de astăzi este cu siguranță cel mai important din pontificatul lui Bergoglio. Cele zece persoane sunt acuzate de infracțiuni financiare, printre care deturnare de fonduri, spălare de bani, fraudă, abuz de putere și şantaj.

Printre numele apărute în timpul anchetei cu privire la cumpărarea unei clădiri londoneze de către secretariatul de stat se află și cardinalul Angelo Becciu, care contestă orice fel de acuzație. Această clădire de lux a dus la pierderi uriașe, după ce a fost cumpărată ca investiție în 2014, la fel ca alte vile din Geneva și Paris.

Administrația patrimoniului Sfântului Scaun deține 4.050 de proprietăți în Italia și aproximativ 1.120 în străinătate

În urma anchetei s-a descoperit că administrația patrimoniului Sfântului Scaun, un fel de birou de contabilitate generală, deține 4.050 de proprietăți în Italia și aproximativ 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele sale din întreaga lume. Numai 14% din proprietățile sale din peninsulă au fost încheiate la prețul pieței, iar restul la prețuri reduse, multe dintre ele angajaților bisericii. Doar 40% dintre ele erau clădiri instituționale, cum ar fi școli, mânăstiri și spitale.