Începe Postul Crăciunului 2021. Lăsata Secului se sărbătorește de creștini ortodocși pe 14 noiembrie și este ziua care anunță Postul Crăciunului. Postul Nașterii Mântuitorului ține 40 de zile, începând pe 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie inclusiv. Postul Crăciunului este permisiv, astfel credincioșii primesc dezlegare la pește.
Postul Crăciunului: Zile cu dezlegare la pește și vin
Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc și începe la scurt timp după moșii de toamnă. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Ajunul Craciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru. În Postul Crăciunului se obisnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin.
Cum să te hrănești în Postul Crăciunului?
Persoanele care țin postul Crăciunului pot consuma alimente sănătoase, bogate în vitamine. Carnea poate fi înlocuită cu soia. Aceasta poate fi folosită pentru chifteluţe, pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele. O pungă de soia costă mai puţin de 2 lei în magazine. Tot pe soia pun bază şi cei care vor lactate.
Extrasul din boabe de soia este un bun înlocuitor al laptelui, iar brânza tofu se poate găsi în supermarketuri, dar şi în magazinele care comercializează produse naturale.
Ca mâncăruri de post pot fi alese?
Pastele cu legume proaspete trase la tigaie, iar pentru preparatele româneşti putem mânca tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole, fără carne, bineînţeles.
La dispoziţia celor ce postesc mai sunt o multitudine de legume de toamnă cu care se pot prepara tot felul de tocăniţe sau salate. Ciuperci gătite în toate felurile, cartofi, fasole sau varză sunt numai câteva dintre legumele care îi vor ajuta pe cei ce postesc să treacă postul Crăciunului fără înfometare. De asemenea, fructele asigură necesarul de energie.
Dezlegare la pește și vin
Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2019 este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, 13 decembrie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.
În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce, potrivit Libertatea.
Tradiții în postul Crăciunului:
- Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale țării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.
- Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc.
- Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul. Ultima zi din Postul Crăciunului 2021 este denumită Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.