International

Începe o nouă eră! Lumea, sub umbra celor trei mari: SUA, Japonia și Coreea de Sud

sua coreea de sud japonia (sursă foto: ankasam.org)
sursă foto: ankasam.org

Atunci când liderii Japoniei, Coreei de Sud și Statelor Unite au fost împreună la Camp David pentru a anunța „o nouă eră” de cooperare trilaterală, aceștia s-au grăbit să ofere asigurări că promisiunea lor istorică va rezista. Dacă acest lucru va fi așa, rămâne de discutat, deși o confluență de factori, inclusiv preocupările crescânde legate de mișcările Chinei în apropierea Taiwanului și în Mările Chinei de Est și de Sud, precum și îngrijorarea față de ritmul în care Coreea de Nord face progrese în domeniul nuclear și al rachetelor, ar putea ajuta la deschiderea drumului pentru o relație tripartită durabilă.

Experții spun că summitul a fost un alt pas semnificativ spre aprofundarea și extinderea cooperării trilaterale într-o gamă largă de domenii atât de diverse precum diplomația, educația tehnologică și securitatea. „Cu toate acestea, succesul cadrului trilateral depinde nu doar de capacitatea de a face față la o serie de agende, ci și de coerența, credibilitatea și durabilitatea acestuia”, a declarat Ryo Hinata-Yamaguchi, profesor asistent de proiect la Universitatea din Tokyo.

Începe o nouă eră!

În cadrul summitului trilateral de vineri, 18 august, desfășurat în locul simbolic din Maryland, rezervat în mod tradițional pentru anunțuri diplomatice istorice, premierul Fumio Kishida, liderul sud-coreean Yoon Suk-yeol și președintele american Joe Biden au convenit să se întâlnească personal cel puțin o dată pe an, trimițând, de asemenea, membri ai cabinetului, inclusiv șefii lor din domeniul apărării, diplomați de rang înalt și înalți funcționari economici, pentru întâlniri trilaterale anuale.

Liderii au convenit, de asemenea, asupra unui cadru multianual care include exerciții militare comune anuale, numite, multidomeniu, care, împreună cu un plan de a face schimb de date de avertizare în timp real privind rachetele până la sfârșitul anului, „vor constitui un nivel fără precedent de cooperare trilaterală în domeniul apărării”, potrivit Casei Albe. Dar Biden și ceilalți lideri au remarcat rapid că această cooperare consolidată a mers mult mai departe de legăturile punctuale.

Lumea, sub umbra celor trei mari

„Ceea ce face ca ziua de astăzi să fie diferită este faptul că lansează de fapt o serie de inițiative care sunt de fapt schimbări instituționale în modul în care ne tratăm unii cu alții în cooperarea în domeniul securității, cooperarea economică, cooperarea tehnologică, cooperarea pentru dezvoltare, consultări, exerciții”, a declarat liderul american la o conferință de presă comună cu Kishida și Yoon. „Și toate acestea vor crea un impuls, cred eu, an de an, lună de lună, pentru a face relația mai puternică și mai sigură că va rămâne… pe loc”.

Biden i-a lăudat pe cei doi lideri asiatici pentru „curajul lor politic” de a repara relația bilaterală dintre Tokyo și Seul, ducând-o pe noi culmi după ani de relații înghețate și pregătind terenul pentru ca cei trei lideri să consolideze relația trilaterală la summitul istoric. Scena, au spus observatorii, ar fi fost aproape de neconceput cu doar un an în urmă, Tokyo și Seulul fiind angrenate într-o dispută de lungă durată privind problemele istoriei din timpul războiului legate de colonizarea Peninsulei Coreene de către Japonia între 1910 și 1945, care s-a extins în domeniul comercial.

SUA, Japonia și Coreea de Sud

„Summitul de la Camp David este cu adevărat istoric, de neimaginat până acum, deoarece relația Seul-Tokyo a fost întotdeauna plină de dispute istorice”, a declarat Duyeon Kim, membru senior adjunct al Programului de securitate indo-pacifică din cadrul think tank-ului Center for a New American Security. Dar, confruntați cu o serie de preocupări de securitate care se suprapun, Kishida, Yoon și Biden au subliniat consensul lor cu privire la necesitatea critică de a reenergiza cooperarea trilaterală. „În acest moment, ordinea internațională liberă și deschisă, bazată pe statul de drept, este în criză”, a declarat Kishida, menționând războiul Rusiei din Ucraina, încercările continue de a schimba status quo-ul prin forță în Mările Chinei de Est și de Sud și amenințarea nucleară și cu rachete tot mai mare a Coreei de Nord.

„În astfel de circumstanțe, a face ca colaborarea noastră strategică trilaterală să înflorească și să înflorească este aproape inevitabilă și este necesar în această epocă”, a spus el. Ca un prim pas, cei trei lideri au dezvăluit Principiile de la Camp David, un document de mare anvergură în care s-au angajat la „principii comune” care să ghideze parteneriatul „pentru anii următori”, în timp ce se angajează într-un „nou capitol împreună””.

Aceste principii au inclus un accent pe „un Indo-Pacific liber și deschis, bazat pe respectarea dreptului internațional, a normelor împărtășite și a valorilor comune”, opunându-se în același timp cu fermitate „oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție”. aceasta din urmă fiind considerată în general ca o lovitură subtil voalată la adresa Chinei, notează Japan Times.