Un ciclon polar a pus stăpânire pe România. Începând de astăzi, toamna și-a intrat cu adevărat în drepturi, iar ploile și vremea foarte rece își vor apariția. La munte, la altitudini de peste 1800 de metri și în zonele mai înalte din nordul Moldovei vor fi episoade de lapoviță și ninsoare.
Potrivit informațiilor specialiștilor, cantitățile de apă vor atinge 5 – 15 l/mp, dar izolat, în zonele de munte din vestul țării, pot să depășescă și 30 de l/mp. Și vântul se va intensifica atât în vestul cât și în sudul și estul țării, iar rafalele vor atinge 40 – 50 km/h și izolat 60 – 70 km/h. Potrivit meteoradar.ro, în nordul și nord-estul țării, temperaturile vor scădea mult și se vor încadra între 4 și 8 grade.
Când vin ninsorile în București
„Cred că trebuie să fim conștienți și pregătiți pentru ceea ce înseamnă o iarnă normală în România. Pentru că o iarnă normală în România înseamnă și perioade cu ger, și perioadă cu ninsori, ninsori asociate cuvânt, adică viscol, o iarnă normală în România înseamnă și perioade în care să avem pătrunderi de aer mai cald după ce în prealabil a existat o masă de aer rece staționară și deci apariția poleiului sau a ploii înghețate.
Perioadele cu vreme geroasă sunt fenomene normale pentru care trebuie să fim pregătiți
Cu alte cuvinte, aceste elemente, și anume viscolul, perioadele cu vreme geroasă și alte fenomene specifice sezonului rece în zona României, raportând unele caracteristici climatice, sunt fenomene cât se poate de normale pentru care trebuie să fim pregătiți”, a declarat Gabriela Băncilă, director ANM, potrivit Antena 3.
S-a închis o porțiune din Transfăgărășan și Transalpina
Schimbarea bruscă a vremii a dus și la închiderea unei părți din Transfăgărășan, porțiunea cuprinsă între Bâlea Cascadă, județul Sibiu, și Piscul Negru, din Argeș, au anunța reprezentanții DRDP Brașov. De asemenea, a fost închis și un sector din Transalpina, DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului (km 34+800 – km 59+800).
„CNAIR a reuşit în acest an, printr-un efort susţinut şi cu ajutorul condiţiilor meteo favorabile, să menţină circulaţia deschisă pe aceste rute montane o perioadă de timp mai lungă decât de obicei, însă prioritatea principală este integritatea şi viaţa celor care merg pe drum.
Recomandăm conducătorilor auto care tranzitează în această perioadă rute montane să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenţie şi să respecte semnalizările şi atenţionările oficiale”, au afirma reprezentanţii CNAIR într-un comunicat.