Actual Lifestyle

Începând cu primăvara anului 2023, limba română își reintră în drepturi la Chișinău și detronează ”limba moldovenească”

Începând cu primăvara anului 2023, limba română își reintră în drepturi la Chișinău și detronează ”limba moldovenească”
GdS

Sunt oameni care au murit pentru credința lor, indiferent dacă erau cetățeni simpli sau personalități de la Chișinău. Toți aveau un vis: limba română și revenirea acasă, a Basarabiei, la patria mamă, România. Doar că vremurile nu au permis aceasta.

Acum, noua conducere, care vede Republica Moldova în granițele europene și nu dincolo de ele, face și primul pas aprobând eliminarea sintagmei ”limba moldovenească.”

Începând cu primăvara anului 2023, limba română își reintră în drepturi la Chișinău și detronează ”limba moldovenească”

Limba română ar urma să înlocuiască termenul de „limbă moldovenească” în legislația Republicii Moldova începând cu primăvara anului 2023, potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

„Dacă nu în Constituție, atunci în legislația conexă, în legile în care este menționată sintagma. Iată aici noi putem interveni și acesta ar fi un lucru mai sigur pe care-l putem face”, a declarat Igor Grosu la postul de televiziune Moldova 1.

Speranțe și așteptări. Referitor la opiniile experților, potrivit cărora nu ar fi nevoie de majoritate constituțională în Parlament pentru a schimba sintagma „limba moldovenească” din art. 13 al Constituției, Igor Grosu a afirmat că ar fi vorba doar despre „o părere”, dar că sunt șanse să fie corectate greșelile istorice.

„Și da, și nu, vorba ceea, cu tot respectul față de juriști. Știți cum – câți juriști, atâtea opinii. Că nu este nevoie de aceste 68 de voturi, e o opinie. Sunt alții care opinează că e nevoie de această majoritate constituțională.

Alții spun că, da, putem interveni, dacă nu în Constituție, atunci în legislația conexă, în legile în care este menționată sintagma. Iată aici noi putem interveni și acesta ar fi un lucru mai sigur pe care-l putem face”, a spus, în același context, Igor Grosu.

Ideea va fi implementată doar că se așteaptă momentul potrivit, după cum a mai spus președintele Parlamentului de la Chișinău, cu mențiunea că există în prezent o serie de discuții și analize pe această temă sensibilă în statul moldovenesc.

Până la sfârșitul acestui an nu o să reușim, dar o s-o facem. Când faci ceva cu o încărcătură simbolică, emoțională mare, trebuie s-o faci și într-un context legat de un eveniment istoric important. S-ajungem sănătoși în primăvară și probabil atunci o să fie un moment și o dată istorică importantă pentru a veni cu astfel de inițiative”, a spus Igor Grosu.