Actual

Începând cu 21 aprilie anumiți români vor primi câte 3.000 de lei! Vezi dacă poți primi și tu bani

salariul minim sursă foto: capital.ro prime primă
sursă foto: capital.ro

Pe 21 aprilie va începe programul Local Rabla 2023. Inițiativa implică mai multe orașe din țară, iar Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu acordă 3.000 de lei fiecărui român care participă la programul Rabla Locală.

Unitățile administrativ-teritoriale au la dispoziție o săptămână pentru a se înscrie după lansarea programului Rabla. Românii care îndeplinesc condițiile, adică cei care dețin un autovehicul mai vechi de 15 ani, vor putea să-l arunce la gunoi contra sumei de 3.000 de lei pentru fiecare proprietar.

Când se depun cererile

De asemenea, participanții la această inițiativă nu sunt obligați să achiziționeze un autovehicul nou-nouț. După ce se va încheia perioada de depunere și centralizare a cererilor de către unitățile administrativ-teritoriale, solicitanții vor putea depune cereri.

Structura de finanțare pentru inițiativa „Rabla” pentru automobile a fost modificată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Scopul acestei modificări, potrivit romaniatv.net, a fost acela de a face sistemul mai atrăgător pentru municipalități. Doar 20% din costul de casare, adică 600 de lei, le revine acestora, restul de 2.400 de lei fiind în sarcina Administrației Fondului pentru Mediu  (AFM) .

„Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, în perioada 21 aprilie – 28 aprilie 2023. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.”, au declarat reprezentanți ai AFM.

Ce obligații au șoferii

„După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul: www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate”, se arată într-un comunicat de presă venit din partea Administrației Fondului de Mediu.

În pofida faptului că șoferii nu sunt obligați să achiziționeze un vehicul nou după ce îl casează pe cel vechi, ei trebuie să știe că orice vehicul nou pe care îl achiziționează trebuie să respecte sau să depășească standardul de emisii Euro 5. În caz contrar, beneficiarii nu vor mai fi eligibili pentru a primi fondurile dacă vehiculul este de un nivel mai mic. Potrivit datelor Administrației Fondului pentru Mediu, automobilul vechi pe care doresc să îl achiziționeze trebuie să aibă, de asemenea, o vechime de cel puțin 15 ani, dar pragul de emisii nu poate fi mai mic de Euro 3.