Economic

Încep licitațiile pentru sectoarele de plajă de pe Litoral. Războiul pentru viitoarele locuri de baldachine e aici

plaje
Foto: capital.ro

 

Licitațiile pentru sectoarele de plajă vor fi organizate în această lună, pentru ca zonele să poată fi predate noilor chiriași până pe 15 aprilie.

Potrivit deciziei Guvernului, contractele de închiriere vor fi valabile doar doi ani, pentru că plajele de pe litoralul românesc nu au încă planurile urbanistice zonale făcute.

După finalizarea acestora va fi planificată și dezvoltarea sectoarelor noi de plajă pe termen lung printr-o licitație internațională.

Noua procedură de atribuire a plajelor a căror chirie a expirat prevede printre altele închirierea plajelor pentru două sezoane, vara aceasta şi cea de anul viitor. Intenţia guvernului este aceea de a reduce la jumătate perioadele în care se fac licitaţiile şi apoi se încheie contractele de închiriere cu administratorii.

Deocamdată, pe doi ani

Ministrul mediului, Tánczos Barna, a precizat că luna aceasta se vor organiza licitaţiile pentru atribuirea plajelor: ”Până pe 15 aprilie ANAR trebuie să predea sectoarele de plajă la noii chiriaşi. Caietul de sarcini va fi vizat și de Ministerul Turismului pentru că acolo sunt foarte multe discuții inclusiv printre operatorii de la fața locului. Unii spun că doar hotelierii ar trebui să aibă, alţii spun că ar trebui să aibă oricine posibilitatea să închirieze plaje, unii vor pentru distracție, alţii vor pentru activități familiare. Deşi o chestiune foarte complicată se vor obține toate avizele și se vor face contractele până la începutul sezonului estival. Cu siguranță, excepțiile sunt prevăzute în ordonanța de urgență și se poate finaliza procedura”.

Ministrul a mai spus că atribuirea plajelor se face doar pentru doi ani până când vor fi emise planurile de urbanism după care se vor putea închiria pentru perioade mai lungi, care vor permite administratorilor să facă investiții mari.

Pe repede înainte

Autoritățile se grăbesc astfel să liciteze închirerea plajelor pentru sezoanele estivale 2023-2024, având în vedere că anul trecut 200 de contracte de închiriere au încetat, iar veniturile statului riscă, altfel, să fie reduse cu 12,5 milioane lei.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, din subordinea Administrației Națională ”Apele Române”, este titulara drepturilor și obligațiilor rezultate din contractul de închiriere a suprafețelor de plajă turistică avute în administrare. Din închirierea plajelor, Apele Române estimează să realizeze venituri proprii în valoare de circa 12,5 milioane lei doar pentru 2023, din care la bugetul de stat ajunge o cotă de 50% din chiria încasată, respectiv 6,25 milioane lei.

În același timp o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept pentru care loturile de închiriat au suferit modificări, prin cuprinderea acestor suprafețe noi.

Organizarea licitațiilor și derularea contractelor de închiriere se vor face prin derogare de la normele comune aplicabile, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.