Tragedia de la Colectiv s-a transpus azi într-un alt loc de pe planetă. Acolo unde oamenii se duc ca să se bucure din plin de o vacanță minunată. Interesant este și faptul că în locația dată au mai fost incendii, pentru că se pare că thailandezilor le cam place să se joace cu focul și nu s-au învățat deloc minte, ei având o tradiție în acest sens.
Incendiu de proporții care ne amintește de Colectiv, la un club de noapte din Thailanda. Sunt zeci de victime
Din primele informații de la fața locului, cel puțin 13 persoane au murit și alte 35 au fost rănite după ce un incendiu a izbucnit în primele ore ale zilei de vineri la un club de noapte din Thailanda, a anunțat poliția locală.
Incendiul a izbucnit joi spre vineri, noapte, în jurul orei 1.00, la clubul de noapte Mountain B, o clădire cu un etaj din districtul Sattahip din provincia Chonburi, la sud-est de Bangkok și la aproximativ 30 de kilometri sud de orașul Pattaya, o populară destinație turistică.
Colonelul de poliție Wuttipong Somjai a declarat pentru CNN că incendiul a avut loc în timpul unui spectacol de muzică live, iar rănile provocate de arsuri au variat de la „ușoare la grave.”
Toți cei care au murit erau cetățeni thailandezi, a confirmat oficialul din Thailanda. Responsabilii cu salvarea oamenilor au declarat reporterilor prezenți la fața locului că unul dintre cei decedați este un tânăr de 17 ani, acesta fiind și cea mai tânără victimă identificată până în prezent.
Colonelul Somjai a declarat că investigațiile privind cauza incendiului sunt, acum, în curs de desfășurare.
Nattanit Pikulkaew a declarat că se afla la clubul de noapte pentru a sărbători ziua de naștere a fratelui ei și că se afla în fața scenei când o femeie a intrat în fugă strigând că acoperișul a luat foc. Câteva secunde mai târziu, ea a văzut că difuzoarele de pe scenă erau în flăcări.
O înregistrare video, difuzată de echipele de salvare, arată clădirea în flăcări din care mai multe persoane încearcă să scape, în mijlocul unui fum negru şi gros.
Tradiția jocului cu focul
Ați auzit de dragonul asiaticilor. Dragonul este personajul de foc, pe care se bazează multe tradiții și obiceiuri. Fiind de foc, acest personaj, trebuie să scoată foc pe gură. Așa s-a întâmplat și la finalul unui an, când în același perimetru thailandez a mai avut loc un incendiu de proporții, cu multe victime.
Un incendiu într-un club de noapte din Bangkok a ucis zeci de petrecăreți în noaptea de Revelion, în 2009. Cel puțin 61 de morți și 200 de răniți, inclusiv patru britanici , inclusiv o profesoară britanică de 34 de ani se afla printre morți, potrivit rapoartelor oficial de la acea vreme.
Unii membri dintre cei care au scăpat cu viață din acest coșmat au dat vina pe ”focurile de artificii” și ”dragonul care scoate foc pe gură”, instrumente utilizate la multe petreceri și concerte festive.
Incendiul și în acest caz a izbucnit din cauza artificiilor trase în momentul în care cânta trupa rock Burn. Proprietarul clădirii a fost condamnat pentru neglijenţă la trei ani de închisoare.
Similitudini între cele două evenimente tragice (clubul Colectiv, România și clubul de noapte Mountain B. din Thailanda): numărul mare de victime, clădirile a căror aspect este dezastruos și focul de artificii din timpul concertului (a luat foc aparatura de pe scenă) ș.a.
În 2012, patru persoane au murit într-un incendiu într-un club de noapte din oraşul turistic Phukhet (sud), aflat în apropierea locației care a ars în noapte trecută, cauzat de o problemă electrică, după cum au transmis oficialitățile locale, la vremea respectivă.
Remember Colectiv: o tragedie fără margini a poporului român
Coincidență sau nu, dar exact așa s-a întâmplat și în România, la momentul producerii inimaginabilei și abdominabilei tragedii de la Colectiv.
În urma incendiului – 65 de tineri au murit și alți aproape 200 au suferit răni, cu diferite grade, unii au scăpat cu viață, alții nu au mai putut fi salvați de medicii care au depus toate eforturile posibile și imposibile.
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.
Conform datelor existente, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.
Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național, la acea vreme. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.
Acesta a fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.
Pentru a afla, cu adevărat, ce a fost acolo în interior, este bine să ascultăm mărturiile cutremurătoare ale celor aflați în interiorul locației care a atras, după sine, tragedia inimaginabilă. Iată ce povestește un martor ocular, care a trăit coșmarul acolo, pe viu, în interiorul de groază:
”Eram în față, în primul rând, totul a fost minunat pana când am văzut că se aprinsese stâlpul. Iniţial, nu am reacționat în niciun fel. Sperietura și panica au început când au ajuns flăcările la tavan. După aceea i-am spus fratelui să ieșim,că nu mai e de stat aici.
Ne-am îndreptat spre ieșire,ne-am împotmolit în zona unde era containerul, spre garderobă. De acolo, nu mai ținea nimic de noi, pentru că eram mulți, toți acolo, duși și împinși de cum se împingeau toți să iasă afară.
Pentru foarte puțin timp îi aveam în vizor, să zic așa, pe frate și iubita lui, dar după aceea nu i-am mai văzut. Plus că începuse să fie foarte foarte cald, de la foc. Se stinseseră toate luminile în club și era o beznă totală!
La un moment dat, am fost împinsă tare de cei din spatele meu și am căzut în genunchi. Atunci a venit și limba aia de foc despre care se tot vorbeşte… Simțeam că ăla îmi e sfârșitul, ăla a fost momentul în care am zis că totul se termină, sincer…”, a mărturisit Mihaela Şerban. Destăinuirea ei este publicată, pe larg, în Evenimentul Zilei – click aici.
Foto: captura video/cotidianul