Pompierii din Argeș se confruntă aproape zilnic cu incendii de vegetație, provocate de cei care doresc să își igienizeze terenurile. De multe ori, însă, focul în câmp deschis devine foarte greu de controlat, spune locotenent Ionuț Tunaru.
50 de hectare de terenuri agricole, mistuite de flăcări
În două zile, pompierii au intervenit pe o suprafață cumulată de mai bine de 50 de hectare de terenuri agricole, a căror miriște fusese aprinsă de proprietari, cu scopul igienizării. Cetățenii trebuie să înțeleagă că focul în câmp deschis devine foarte greu de controlat dacă apucă să se întețească, spune locotenent Ionuț Tunaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, care oferă și câteva sfaturi.
Incendiile de vegetație dau de furcă pompierilor români
„Să împărțim, dacă este o ardere de resturi vegetale, cantitatea în grămezi care să poată fi controlate. Să avem neapărat, în orice situație, la noi mijloace de stins incendiul, cum ar fi poate lopeți, mături, obligatoriu și apă”, afirmă Ionuț Tunaru.
Amintim faptul că108 pompieri români luptă cu incendiile de vegetație și în Grecia și sunt foarte apreciați de autoritățile elene; între ei, și 11 argeșeni, care acționează în Insula Evia.
Programul „Viziune 2020”- tehnica nouă învățată anul acesta de pompierii români
„Avem tehnică bună, primită chiar anul acesta, în martie, prin Programul „Viziune 2020”. Se lucrează pe schimburi de șase ore. Aceștia sunt rotiți astfel încât să nu fie foarte afectați de temperaturile mari, de volumul de muncă”, declară Ionuț Tunaru.
„Ne bucurăm că ne putem face treaba așa cum trebuie și avem personal care este capabil de intervenții bune”, declară purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș.
În ultimele 48 de ore, pompierii noștri au avut parte și de un pic de răgaz, să-și poată trage sufletul, întrucât în zona Spathari din Insula Evia a plouat puțin, potrivit RRA.