După ce au fugit din Coreea de Nord în timpul războiului coreean, refugiații și-au reinventat tăițeii de bază și au creat unul dintre cele mai căutate feluri de mâncare din regiune Busan, milmyeon: tăiței reci picanți, făcuți în bulion. Întreaga rețetă o regăsiți mai jos, dar mai întâi, merită relatată și povestea acestui fel inedit de mâncare, o poveste copleșitoare.
Busan, al doilea oraș ca mărime din Coreea de Sud, intră în lumina reflectoarelor: Michelin a anunțat recent că va include orașul portuar din sudul țării pentru prima dată în ghidul său din 2024, ce urmează să fie lansat în februarie anul viitor. Orașul are o gamă culinară deosebită, încărcată de istorie, iar mulți localnici știu că, dacă există un fel de mâncare care este cel mai adânc înrădăcinat în țesătura orașului, acesta este milmyeon: un fel de mâncare de tăiței de grâu servit cu bulion rece.
Încearcă tăițeii reci, în stil corean!
Milmyeon, prescurtare de la mil (grâu) și naengmyeon (tăiței reci), a apărut ca urmare a Războiului din Coreea (1950-1953). Mulți dintre cei care au fugit din regiunile aflate acum în Coreea de Nord și s-au stabilit în Busan au început să gătească o versiune de naengmyeon, o supă rece de tăiței din hrișcă, care este o specialitate din Coreea de Nord. Cu toate acestea, având acces limitat la hrișcă din cauza războiului, au început în cele din urmă să își prepare tăițeii cu făină de grâu, una dintre abundentele provizii de război furnizate de armata americană cu sediul în Busan. Astfel, naengmyeon din Coreea de Nord s-a transformat în milmyeon din Coreea de Sud.
Astăzi, milmyeon este o specialitate căutată din Busan. Tăiețeii din făină de grâu au o textură plăcută, gingașă, și sunt serviți cu bulion rece de vită (sau de porc) turnat peste ei. Bolul este completat cu fâșii de castravete proaspăt sau ridiche ușor sărată și o jumătate de ou fiert. O lingură de sos picant făcut cu gochugaru (pudră de ardei iute coreean măcinat) este o necesitate, iar variantele includ fâșii de ou prăjit sau chiar folosirea apei de izvor din munții locali pentru a face bulionul, scrie BBC.
Rețeta. Așa se prepară
Rețetă de Milmyeon de carne de vită rece, pentru două porții
INGREDIENTE
Pentru bulion:
5 kg oase de vită
400g de piept de vită
5 căței de usturoi
10 g (aproximativ 1½ linguriță) ghimbir proaspăt
2 cepe
5 litri de apă
Pentru sos:
1 lingură de sirop de amidon sau sirop de porumb
1 linguriță de usturoi tocat mărunt
1 linguriță de ceapă de primăvară tocată mărunt
Pentru tăieței și garnitură:
500 g de ridichi, tăiate
2 lingurițe de sare
2 linguri de oțet
1 ou
un pachet de tăiței
Mod de preparare:
Pasul 1
Se înmoaie oasele de vită și carnea în apă rece 10-12 ore în frigider pentru a scurge orice sânge rezidual. Schimbați apa la fiecare 2-3 ore sau cât mai des posibil când apa devine roz.
Pasul 2
Pentru a face sosul, amestecați toate ingredientele într-un bol mic. Acoperiți și lăsați la frigider peste noapte.
Pasul 3
Scurgeți oasele de vită și carnea de vită și puneți-le într-o oală mare împreună cu usturoiul, ghimbirul, ceapa de primăvară și 5 litri de apă. Apoi fierbeți la foc mediu timp de aproximativ 15 minute. Scoateți oasele și carnea de vită și tăiați carnea în felii subțiri pentru a o folosi mai târziu ca garnitură; puneți carnea la rece. Lăsați bulionul să se răcească, apoi puneți-l la frigider.
Pasul 4
Puneți ridichile într-un bol și adăugați sarea și oțetul. Se amestecă bine și se lasă timp de aproximativ 20 de minute. Scurgeți apa și transferați-le într-un nou bol.
Pasul 5
Într-o oală cu apă clocotită, gătiți oul timp de 13 minute. Scoateți oul și puneți-l în apă rece timp de aproximativ 3 minute pentru a se răci. Cojiți oul fiert și tăiați-l în două; puneți-l deoparte.
Pasul 6
Clătiți ușor tăițeii într-un bol cu apă pentru a-i separa, apoi fierbeți-i în apă clocotită conform instrucțiunilor de pe ambalaj pentru 2 porții. Când tăițeii sunt fierți, clătiți-i în apă rece și scurgeți-i.
Pasul 7
Așezați tăițeii în centrul a 2 boluri. Acoperiți cu 2-3 felii de carne de vită, castraveți și o parte din ridiche. Acoperiți cu sosul, apoi așezați oul în sos. Turnați bulionul răcit în boluri. Puneți ridichea rămasă pe o farfurie și serviți-o alături ca banchan (termen coreean pentru mâncăruri mici care se servesc împreună).