Actual

Incapacitate a statului pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina? Care este procedura de decontare a cheltuielilor

refugiati

De la începutul războiului din Ucraina, 24 februarie, și până în prezent, la noi în țară au fost modificate peste 20 de acte normative, menite să ofere un ajutor rapid și eficient în fața crizei umanitare de la graniță. Birocrația îngreunează însă ajutorul oferit de autorități.

Voluntarii din ONG-uri, responsabili în principal de soarta voluntarilor!

Tot mai multe postări de pe Facebook ale voluntarilor cu privire la necesitatea unor anumite donații, precum alimente, îmbrăcăminte sau produse de igienă pun la îndoială capacitatea statului român de a răspunde ferm în ceea ce privește ajutorarea refugiaților proveniți din Ucraina. În urma unor informații oferite de adevărul.ro, procedura de decontare reprezintă o adevărată piedică pentru cei care își doresc să ajute persoanele aflate în nevoie. Apar de asemenea și persoane care vor să profite de pe urma acestei tragedii, crescând prețul chiriei.

În ceea ce privește primul „Raport de ţară privind Răspunsul României la criza umanitară a refugiaţilor din Ucraina“, dat publicităţii de consilierul de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Mădălina Turza, la data de 4 aprilie, existau date despre 4.332 solicitanţi de azil, numărul cetăţenilor din Ucraina care au intrat în România era de 652.830, iar cetăţeni ucraineni aflaţi la noi în ţară – 77.904, dintre care 34.165 copii. La graniță, Gara de Nord, și alte puncte care iau contact direct cu refugiații s-ar afla aproximativ 2.000 de voluntari, trimiși de 160 de ONG-uri.

Pe teritoriul național există 950 de tabere/centre pentru refugiați, coordonate de autorităţi locale sau de societatea civilă, cu un total de 34.941 de locuri.

Voluntarii care au în grijă persoane refugiate pot solicita decontarea cheltuielilor de hrană și cazare, conform legii, în primele trei zile lucrătoare ale lunii, pentru luna precedentă. Aici intervine însă birocrația statului: solicitarea ajunge la primărie, fiind necesare câteva zile în care pot verifica situația, ca mai apoi să fie transmisă mai departe către ISU. Pe baza solicitării ISU și a situației centralizatoare, instituția solicită banii pentru decontare, însă din păcate termenul de primire al acestor sume este incert. Se pare că în acest moment nu au fost decontate sume prin intermediul acestei proceduri.

Dintre persoanele ajunse pe teritoriul României, 4.300 au solicitat azil şi alte 5.000 de persoane au permise de şedere temporară.

Lucian Bode a spus că ţara noastră a solicitat deconturi de 300 de milioane de lei, către mecanismele europene. Acesta a declarat că cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de Ministerul de Interne, pentru gestionarea crizei declanşată din cauza războiului.