Sezonul friguros se apropie. Anotimpul rece vine ușor și aduce cu el temperaturi scăzute și ninsori. Astfel, apropierea acestei perioade de iarnă trezește deja îngrijorare în rândul oamenilor. Românii se confruntă cu venituri foarte mici. Motiv pentru care, cheltuielile cu încălzirea reprezintă un stres foarte mare.
La iarnă, oamenii sunt nevoiți să-și încălzească locuința. Lucru care poate aduce cheltuieli foarte mari. Dar, experții au explicat că sunt anumite metode prin care putem reduce costurile facturilor din această iarnă. Mai exact, există o temperatură ideală pe care o putem seta în casă.
Temperatura ideală pe timp de iarnă
Oamenii nu știu exact câte grade ar trebui să fie în casă iarna. Temperatura din locuința trebuie să ne ofere confortul necesar. Dar este necesar să nu fie foarte ridicată. Pentru că putem risca anumite probleme de sănătate. Și facturi mai mari.
Corpul uman se adaptează diferit la temperaturi. Dar, există în continuare o recomandare general valabilă. Medicii ne recomandă ca temperatura din casă să fie în jur de 22 de grade. Dar, există și alte variante. Experții în energie vin cu sfaturi care ne pot ajuta să scădem costurile facturii la final de lună. Aceștia au explicat că pentru a face economie, putem seta temperatura mai scăzută cu 1-2 grade. Dacă corpul nostru se adaptează și totul este bine, putem economisii bani prin această metodă.
Economie pe timp de iarnă
A venit frigul, iar oamenii își fac deja planuri pentru a putea reduce costurile cu încălzirea. Cei mai mulți români au dat drumul la centralele de apartament. Aceștia setează totuși o temperatură mai scăzută pentru a face economie. Mulți români aleg să seteze centrala la 21-22 de grade. Iar dacă le este în continuare frig, aleg să se îmbrace mai bine.
Potrivit medicilor, temperatura ideală pentru iarnă este de 22-23 de grade Celsius. Mai exact, cu 1-2 grade mai mică decât cea din timpul verii. Un sondaj a arătat că românilor le place ca dormitorul să fie cea mai caldă încăpere din casă.
„Dispoziţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ar fi la o temperatură un pic mai joasă, sub 20 de grade, chiar 17-18. Românii nu prea se simt bine sub 20 de grade. Cei vârstnici şi cu patologii, în special cardio vascularii şi respiratorii, ar trebui să fie foarte grijulii” a spus Gheorghe Alexandrescu, medic de familie.
Recomandarea experților în energie
Aproximativ 110% din energia pe care o folosim pentru încălzire ar putea fi economisită. Dacă am scădea termostatul din casă cu doar unul sau două grade. Experții în energie sugerează că temperatura optimă pentru confort și economii este între 20 și 21 de grade Celsius. În plus, maximele din timpul zilei nu ar trebui să depășească 25 de grade Celsius. Iar minimele ideale sunt de obicei în jur de 18 grade.
„Într-un apartament de bloc, un asemenea termostat trebuie aşezat acolo unde stai cel mai mult. Ar trebui să fie o temperatură constantă de ordinul a 20-21 de grade” a spus Ion Purică, expert în energie.
În plus, experții ne sfătuiesc să nu opriți complet căldura atunci când plecăm din casă. Deoarece acest lucru vă poate crește cheltuielile lunare. Casa se va răci, iar reîncălzirea acesteia va necesita mai mult timp și energie. Temperatura ambiantă a sistemului de încălzire centrală ar trebui să fie de 16 grade Celsius, conform Observator .