Marcat de vremuri grele, după ce a trecut prin încercări inimaginabile la care puțini oameni ar fi rezistat, Radu Ciuceanu (n. 16 aprilie 1928, Arad – d. 12 septembrie 2022), s-a stins la o vârstă venerabilă. Cunoscut ca istoric român a trăit și a scris istoria cu propria suferință. Mai târziu, a devenit și membru de onoare al Academiei Române. Colegii și toți cei care l-au cunoscut îi aduc astăzi un pios omagiu.
Fostul deținut politic, academicianul Radu Ciuceanu, fondator al AFDPR, s-a stins azi din viață. Video: documentar
Fostul deținut politic academicianul Radu Ciuceanu a murit luni. Anunțul oficial a fost făcut de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
„A decedat astăzi (luni – n.d.), 12 septembrie, fostul deținut politic Radu Ciuceanu”, potrivit unui comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
Un material impresionant publicat într-una dintre edițiile Evenimentului Zilei, îl prezintă pe academicianul Radu Ciuceanu. De fapt, mai bine spus însuși Radu Ciuceanu se prezintă așa cum știa el să o facă mai bine:
Se cuvine să mă prezint: mă numesc Radu Ciuceanu, am o dublă rădăcină a familiei, prima din Oltenia la începutul secolului al XIX-lea; a doua din Ardeal, când apare numele Nicolae Ciuceanu, voievod al Cetăţii Şoimuș (într-o traducere istorică se poate înţelege – un primar sau conducător de obşte) în 1514, pactizând cu marea revoluție a lui Gheorghe Doja.
Dumnezeu mi-a hărăzit ani mulţi de viaţă, din marea Lui bunătate pentru ce a urmat după activitatea mea subversivă antibolșevică, de când am fost cooptat membru al Comitetului Naţional al Mişcării de Rezistenţă din Oltenia, condus de un stat major de ofiţeri superiori sub comanda Generalului Iancu Carlaonţ şi a Colonelului Gheorghe Cărăuşu, ultimul asasinat de armata sovietică, iar primul de Securitate, printr-un regim special de exterminare la Aiud.
Date biografice consemnate de istoria vremurilor noastre
A fost membru fondator al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), în ianuarie 1990. În perioada anilor 1948 și 1963 a fost deținut politic, după ce a activat timp de doi ani în Mișcarea Națională de Rezistență Anticomunistă din Oltenia.
În luna martie a anului 2010, Radu Ciuceanu a câștigat în instanță despăgubiri în valoare de 600.000 de euro de la Statul Român pentru chinurile îndurate în temnițele comuniste. Este directorul-fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (1993). Și totodată, Radu Ciuceanu este cunoscut ca fiind inițiatorul proiectului de lege pentru studierea dosarelor arhivelor Securității (1991-1992). Doctor în istorie (1998).
În spatele donniei sale se află o istorie tragică și grea. A fost arestat în septembrie 1948 și anchetat de Securitate, Procuratură și N. K. V. D., fiind condamnat în iunie 1949 la 15 ani temniță grea pentru «crimă de uneltire împotriva ordinii sociale». În urma condamnării a fost deținut în penitenciarele Craiova, Pitești, Jilava, Târgșor, Gherla, Aiud, Văcărești, Dej.
A fost supus «reeducării» la Pitești, 1949-1950 și Gherla, 1950-1951. A fost eliberat din închisoare în 1963.” (op. cit. ref. 1). În perioada 1965-1968 a fost muncitor necalificat, iar între anii 1966-1970 a fost student la Facultatea de Istorie. După terminarea studiilor universitare, a devenit cercetător la Institutul de Arheologie din București (1970-1975) și apoi la Muzeul de istorie și artă al municipiului București (1975-1989). A efectuat săpături arheologice la Putna, Coșula, Mihăilești, Afumați, Ghica-Tei, Pantelimon, Văcărești, Colțea etc.
După anul 1989 a fost deputat în legislatura 1990-1992, ales în județul Alba pe listele Partidului Național Liberal ocupând funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. În legislatura 2000-2004 a fost ales deputat în județul Olt pe listele PRM.
Foto: arhiva