Liniştea este departe de a se aşterne în Uniunea Salvaţi România. Deputatul USR, Andrei Lupu face acuzații grave la adresa echipei restrânse de conducere a USR și prevestește că Dacian Cioloș ar putea fi urmat de foarte mulți membri într-o nouă construcție.
Încă un deputat USR face dezvăluiri din interior. Excluderi, obsesia controlului, suspiciuni privind cheltuirea banilor publici
„Ca membru al BN, ca președintede filială, am luat parte la multe dezbateri în ultimii ani și observ că în ultimele luni se merge spre o restrângere maximă a puterii de a lua decizii. Dacă în mandatul lui Dacian Cioloș aveam ședințe de Birou Naţional lungi de 3-4 ore de două ori pe săptămână, acum avem ședințe de 30-40 minute o dată la 2-3 săptămâni, pentru decizii administrative: o închiriere de sediu, un contract de prestări servicii etc”, povesteşte Lupu.
Nervozitatea în USR a apărut atunci când Dacian Cioloș, deși de la partidul mai mic, a obținut o majoritate clară la alegeri, însă a fost rupt și el de posibilitatea unei reforme interne.
„Au fost două momente foarte importante. A existat un sondaj intern care îl dădea pe Dacian Cioloș cu cele mai mari șanse de a reprezenta partidul la prezidențiale, ceea ce a generat o reală teamă între ceilalți membri ai echipei de conducere. În al doilea rând, a existat o temere de deschidere față de societatea civilă. Dacian Cioloș a propus această deschidere, includerea unor reprezentanți ai societății civile în luarea unor decizii importante pentru partid: validarea politicilor publice, a unor persoane promovate de partid. Este ceea ce a și dus la forțarea demisiei lui Dacian Cioloș”, a mai povesti Andrei Lupu.
Întrebat dacă este adevărat că lui Cioloș i-a fost blocată în Biroul Naţional o auditare a cheltuirii banilor publici încasați, ca subvenție, de USR, deputatul Andrei Lupu a confirmat acest lucru.
„Secretariatul general al USR, care administrează banii publici primiți de partid ca subvenție, a blocat accesul la documente al echipei de auditare alcătuită din experți financiari. Auditul fusese propus de Dacian Cioloș după ce a devenit președinte al partidului”, a dezvăluit deputatul USR, Andrei Lupu într-un interviu acordat spotmedia.ro.
Dacian Cioloș a propus două auditări: în privința modului în care au fost administrați banii până în acel moment și în privința modului în care s-au desfășurat alegerile în cadrul filialei Diaspora, cea mai mare după București.
„Ambele au fost aprobate în BN și apoi blocate. În cazul auditării alegerilor, argumentul, absolut pueril, a fost: contractantul serviciilor de audit e filiala Diaspora, iar președintele ei nu vrea să semneze cererea de auditare formulată către societatea terță de auditare. Toată lumea știa în partid că acolo au fost niște probleme grave, de exemplu, zeci de voturi de pe un singur IP. Deci aici neîncrederea s-a propagat ca bulgarele de zăpadă în partid. În cazul auditului financiar, problema e chiar mai gravă. Secretariatul general, care administrează acești bani, a blocat accesul la documente al echipei de auditare alcătuită din experți financiari”, a mai precizat deputatul.
Lupu a adus în atenţie şi momentul în care Dacian Cioloş i-a propus lui Dan Barna să nu candideze niciunul la preşedinţia partidului.
„Anul trecut Dacian Cioloș i-a propus lui Dan Barna să nu candideze niciunul la președinția partidului. Ar fi putut fi Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu etc. Dar a existat teama lui Dan Barna de a pierde controlul. L-a interesat mai mult viitorul lui decât al partidului”, a declarat Andrei Lupu.