Actual

Încă o zi liberă pentru români! Cine poate beneficia de ea și în ce condiții

Zile libere, sursa foto punctul.ro calendarul zilelor libere
Sursa foto: punctul.ro

Conform unei noi propuneri legislative aflate în dezbatere la Senat, angajații vor putea beneficia de o zi liberă plătită pentru a merge la cursuri de prim-ajutor.

Proiectul aflat la Senat prevede obligația angajatorilor de a acorda salariaților, la cererea acestora, o zi liberă plătită, pentru ca cei din urmă să participe la cursuri de prim-ajutor. De această zi liberă vor putea beneficia atât angajații de la stat, cât și cei din mediul privat, dar și cei care activează în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

Conform inițiatorilor proiectului, scopul propunerii legislative este de a încuraja înscrierea angajaților la cursuri de prim ajutor, astfel încât aceștia să aibă pregătirea necesară pentru a putea interveni rapid și eficient, în cazuri de urgență. Potrivit acestora, se dorește pregătirea acestora pentru ca ”în situaţia producerii unor accidente, să poată acorda primul ajutor de bază”.

Care sunt condițiile de acordare

Propunerea de act normativ stipulează că angajatorii vor avea “obligaţia de a acorda o zi liberă plătită salariaţilor, în vederea participării acestora la cursurile de prim-ajutor”. Ziua liberă se va acorda doar dacă angajatul care depune cererea va aduce și dovada înscrierii lui la cursul de prim-ajutor.

Angajații vor putea urma cursurile de prim-ajutor la “instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.

Angajatorii care vor acorda zile libere pentru participarea la cursuri de prim ajutor vor putea scădea o sumă egală cu salariul lunar brut al celui care a efectuat un curs de prim ajutor împărţit la numărul de zile lucrătoare din luna în care a fost efectuat cursul din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul pe profitul asociaţiilor şi fundaţiilor, după caz, datorat pentru perioada în care a fost efectuat cursul.

Sumele care nu vor fi scăzute din impozit se vor reporta în următorul an, la termenul de declarare şi plată. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului, conform avocat.net.

Vouchere pentru toți românii

La finalul anului trecut, o altă propunere de proiect legislativ prevedea că, d e la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanele cu domiciliul în România vor primi câte un voucher în valoare de 200 de lei, pe care îl vor putea folosi pentru a urma cursuri de prim-ajutor.

Valoarea voucherului urma să fie actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei, iar voucherul emis pe suport electronic urma să fie acordat, la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.

Cursurile de prim-ajutor urmau să aibă o durată de minimum trei ore şi să conţină cel puţin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.).