Aproximativ trei sferturi dintre cetățenii români apreciază că sărăcia a crescut foarte mult sau cel puțin destul de mult în România, în ultimii cinci ani. 70% dintre români consideră că există mai multe pernoane sărace în țara noastră, decât în majoritatea statelor membre din Uniunea Europeană.
Un sondaj de opinie și o analiză pe baza datelor Eurostat și INS arată cum se raportează românii la gradul de sărăcie. Așa că, 71% dintre cetățenii români susțin că țara noastră are mai mulți sărăci decât majoritatea statelor membre UE, iar percepția se reflectă și în datele statistice ale Eurostat.
32,5% dintre români erau în risc de sărăcie și excluziune socială, în anul 2018, față de media UE27 de 21,8%. În Bulgaria era o situație mai dificilă, 32,8%. 5% spun că sunt mai puțini săraci în țara noastră decât în majoritatea statelor membre din Uniunea Europeană, în timp ce 16% spun că avem la fel de mulți săraci.
Datele Eurostat contrazic
Diferențele consistente între realitate și percepție le scot în evidență sondajele guvernamentale. În România, sărăcia a crescut foarte mult sau cel puțin destul de mult în ultimii cinci ani, după cum consideră 73% dintre cetățenii români. 42% dintre români cred că sărăcia a cresct foarte mult sau destul de mult în ultimi cinci ani în Uniunea Europeană.
Datele statistice au contrazis opiniile celor aproape trei sferturi dintre români
În anul 2007, anul intrării în Uniunea Europeană, în România, procentul celor în risc de sărăcie și excluziune socială era de 47% și în anul 2014 procentul a coborât la 40,3%. În 2018 a ajuns la valorine de 32,5%, iar în 2019 de 31,2%. În UE27, situaţia este similară: 24,5% în 2007, 24,4% în 2014 şi 21,8% în 2018. Numărul celor afectați de sărăcie s-a redus în Uniunea Europeană în ultimii cinci ani, chiar dacă scăderea nu este la fel de semnificativă ca în România.
Politicile publice eficiente depind și de existența percpției corecte în rândul populației despre teme fundamentale, cum este cea a sărăciei, potrivit Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
„Avem nevoie de o mult mai bună comunicare în spaţiul public asupra problematicii sărăciei, pentru a creşte gradul de informare şi înţelegere în rândul cetăţenilor”, se mai arată în comunicatul autorităţii guvernamentale, potrivit Libertatea.