Actual Economic

În timp ce prețul petrolului continuă să scadă, moneda americană devine din ce în ce mai puternică. Ce va urma?

În timp ce prețul petrolului continuă să scadă, moneda americană devine din ce în ce mai puternică. Ce va urma?
Arhiva infoactual.ro

Miercuri, 13.10.2022, prețurile petrolului au scăzut pentru a treia zi consecutiv, cu peste 2%

Care sunt cauzele scăderii prețului petrolului

Această scădere se datorează dolarului puternic și îngrijorărilor legate de cererea mai slabă precum și creșterii ratelor dobânzilor care au fost mai mari decât preocupările privind oferta, determinată de decizia OPEC+ de săptămâna trecută de reducere a țintei de producție. Astfel, atât OPEC, cât și Departamentul de Energie al SUA și-au redus previziunile referitoare la cerere.

OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia au convenit să reducă oferta cu 2 milioane de barili de petrol pe zi (bpd), săptămâna trecută.

Care este situația contractelor futures

  • Pentru țițeiul Brent, contractele futures au pierdut 2,18 dolari, sau 2,3%, până la 92,11 dolari pe baril.
  • Pentru țițeiul american West Texas Intermediate, contractele futures au pierdut 2,53 dolari, sau 2,8%, prețul coborând la 86,82 dolari.

Miercuri, 13.10.2022, OPEC și-a redus estimările de creștere a cererii de petrol în acest an cu 460.000 bpd până la 2,64 milioane bpd, invocând reapariția restricțiilor legate de Covid-19 din China și inflația ridicată.

Prin urmare, în raportul său lunar, OPEC precizează că ”economia mondială a intrat într-o perioadă de incertitudine sporită și provocări în creștere”.

Producția de petrol va mai crește, dar sub nivelul prognozelor anterioare

De asemenea, Departamentul pentru Energie al SUA și-a redus așteptările atât pentru producție, cât și pentru cererea din Statele Unite. Iar în prezent anticipează o creștere de doar 0,9% a consumului în 2023, în scădere față de previziunile anterioare, privind o creștere de 1,7%.  În ceea ce privește producția de țitei, este de așteptat ca aceasta să crească cu 5,2%, sub avansul de 7,2% prognozată anterior.

Presiunea dolarului, care a crescut față de monedele cu randament scăzut (cum ar fi yenul), este clar vizibilă asupra pieței energiei.

Dolarul a devenit mai atractiv pentru investitori

Aprecierea dolarului se datorează și angajamentului Rezervei Federale (FED) de a continua creșterea ratelor dobânzilor pentru a opri inflația ridicată, care a mărit randamentele, făcând astfel ca moneda americană să fie mai atractivă pentru investitorii străini.

FED va continua să aplice măsurile luate

În continuare, FED va menține direcția actuală, deoarece ”nu am văzut încă prea multe dovezi că inflația subiacentă… este în atenuare”, a declarat, în cursul zilei de miercuri, 13.10.2022, președintele FED din Minneapolis, Neel Kashkari, citează profit.ro