Lifestyle

În Siberia ard milioane de hectare de pădure. Autoritățile din Iacuția au decretat o zi liberă

În Siberia ard milioane de hectare de pădure. Autoritățile din Iacuția au decretat o zi liberă

Autorităţile din nordul Siberiei, regiunea Iacuţia, au decretat o zi liberă în mai multe districte din cauza fumului degajat de incendiile care au devastat milioane de hectare în această regiune de la începutul verii, informează The Guardian.

Va fi astfel zi liberă în unsprezece districte şi oraşe din Iacuţia, vineri, 13 august, potrivit unui decret publicat joi pe site-ul guvernului acestei regiuni imense şi foarte puţin populate din nordul Siberiei.

Măsura are drept scop „să protejeze sănătatea populaţiei împotriva impactului negativ al substanţelor toxice apărute în aer din cauza incendiilor forestiere”, potrivit decretului.

Printre zonele vizate, se află în special oraşul Iakuţk, capitala Iacuţiei, al cărui aeroport a fost nevoit să suspende zborurile din cauza vizibilităţii slabe.

cerul e portocaliu din cauza fumului

cerul e portocaliu din cauza fumului

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi dublarea eforturilor pentru controlarea incendiilor din Iacuţia, unde situaţia continuă să se agraveze, milioane de hectare de păduri fiind distruse de flăcări.

Mii de pompieri încearcă să controleze incendiul

În prezent, câteva mii de pompieri sunt desfăşuraţi în zonă pentru a controla incendiul.

Agenţia spaţială americană NASA a raportat, la rândul său, într-un comunicat publicat sâmbătă că fumul degajat de incendiile din Iacuţia „a traversat mai mult de 3.000 de km pentru a ajunge la Polul Nord, declarând că este „o premieră din istoria înregistrată”. Acest lucru se adaugă faptului că, la 6 august, cea mai mare parte a Rusiei a fost acoperită de fum.

Ecologiștii dau vina pe autorități pentru faptul că au lăsat să ardă suprafețe mari în fiecare an în baza unei legi care le permite să nu intervină dacă costul de stingere a incendiilor este mai mare decât daunele cauzate sau dacă acestea nu afectează zonele locuite.

Potrivit agenției forestiere din Rusia, incendiile din acest an au devastat peste 14 milioane de hectare, devenind al doilea cel mai rău sezon de incendii de la începutul secolului.

Șeful programului forestier Greenpeace Rusia, Alexei Yaroshenko, a legat creșterea incendiilor sălbatice din Rusia de efectele schimbărilor climatice, precum și cu „declinul continuu al gestionării pădurilor de stat”.