Ministru Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Rechet, a transmis faptul că vor fi alocate fonduri în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru sistemul de management al deșeurilor de pe teritoriul din România.
Oficialul a spus că fiecare român trebuie să fie conștient de datoria sa, iar populația trebuie să își separe deșeurile. De asemenea, primăriile trebuie să găsească soluții inteligente prin care să ia deșeurile separat.
1,2 miliarde de euro pentru deșeurile românilor
„Este pentru prima oară în istorie când alocăm fonduri de 1,2 miliarde de euro sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, sumă consistentă care ne va susţine în implementarea proiectelor din domeniu”, a declarata ministru Mediului.
Acest anunț a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă unde au fost prezenți ș consilierul de stat, Mihaela Frăsineanu, cancelaria prim-ministrului, subprefectul județului Bacău, Gabriel-Stnică Lupu, președintele Asociației RSPO DEEE, Cristian Pocol, fondatorul FEPRA, Ionuț Georgescu, CFO Returo, Cătălina Marga.
Aceste investiții de 1,2 miliarde de euro fac parte din componenta 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență, componentă ce este dedicată managementului deșeurilor. Aproximativ 580 de milioane de euro sunt destinate construcție a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.
„Alte 260 de milioane de euro vor finanţa instalarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului ‘plăteşte pentru cât arunci’, pilon de bază al economiei circulare. Mai mult decât atât, insulele ecologice subterane şi supraterane presupun instalarea de containere ordonate şi separate care vor facilita creşterea gradului de colectare separată a deşeurilor”, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Românii reciclează
Aceasta a fost prima conferință din cadrul campaniei naționale de conștientizare și educare privind colectarea separată a deșeurilor, „Reciclăm în România”.
„Astăzi lansăm seria celor 8 conferinţe regionale de promovare a Campaniei Naţionale ‘Reciclăm în România’, sub sloganul ‘Unele lucruri merg mai bine separate. La fel şi deşeurile. Colectează separat’. Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanţul de colectare, respectiv de reciclare. Este prima dată când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează o campanie de informare şi conştientizare de anvergură naţională, difuzată concomitent în toată mass-media şi pe reţelele sociale, cu un mesaj unitar şi aplicabil autorităţilor publice locale şi populaţiei”, a declarat ministrul Mediului în cadrul conferinței.
Campania națională „Reciclăm în România” este prima de acest tip ce este derulată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu. Scopul acestei campanii este acela de a crește gradul de conștientizare referitor la importanța colectării separate a deșeurilor în case.
„Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni şi radiouri, cu o componentă consistentă de comunicare online şi în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative şi amuzante despre colectare separată, ţintite inclusiv către publicul tânăr şi foarte tânăr”, se arată în comunicatul ministerului, conform agerpres.ro.