International Lifestyle

În premieră, șeful Cupei Mondiale recunoaște: „Între patru și cinci sute de oameni au murit” în timpul pregătirilor pentru turneu

În premieră, șeful Cupei Mondiale recunoaște: „Între patru și cinci sute de oameni au murit” în timpul pregătirilor pentru turneu
youtube

Șeful comitetului de organizare al Cupei Mondiale din Qatar a recunoscut că „patru până la cinci sute de oameni au murit” în perioada de pregătire a Cupei Mondiale, și nu trei sau patru, așa cum a declarat anterior.

Șeful Cupei Mondiale recunoaște pentru prima dată cifra reală: „Între patru și cinci sute de oameni au murit” în timpul pregătirilor pentru campionat

Recunoașterea oficială a fost făcută marți, 29 noiembrie 2022, într-un interviu acordat reporterului Piers Morgan.

În interviu, Hassan Al-Thawadi, șeful comitetului de organizare, a declarat, ca răspuns la o întrebare referitoare la numărul celor care au murit: „Se estimează că sunt între patru sute și cinci sute. Numărul exact este încă în discuție„.

Este pentru prima dată când țara recunoaște un număr atât de mare de persoane, fără să fi cercetat cifra reală sau să fi ținut o evidență exactă a problemei.

Aceasta se pare că este o problemă intens dezbătută, care a pus țara în centrul atenției de câțiva ani încoace, iar estimările diferă foarte mult, The Guardian estimând că numărul acestora este de aproximativ 6.500.

Al-Thawadi, la fel ca mulți alți lideri din Qatar, a calificat afirmațiile ca fiind „o imagine” creată de presa străină care a dorit să prezinte țara într-o lumină proastă.

Partea bună este că pentru prima dată există o recunoaște oficială, deschisă, diferită de cea pe care a spus-o Qatar până acum.

Încercând să explice, Al-Thawadi a declarat că s-au făcut îmbunătățiri semnificative în domeniul sănătății și siguranței și că sistemul kafala a fost abolit. Sistemul kafala a fost puternic criticat de către organizațiile pentru drepturile omului, deoarece permitea abuzurile asupra lucrătorilor, angajatorii putând confisca pașapoartele și să abuzeze de aceștia fără a recurge la nicio cale de atac prin lege.

În acest context, Amnesty International a salutat schimbarea de ton, dar a declarat că este timpul ca țara să despăgubească victimele și familiile acestora.

În timp ce șeful Cupei Mondiale recunoaște că au murit între patru și cinci sute de persoane, Amnesty transmite o petiție cu 60.000 de semnături prin care solicită guvernului să implementeze un sistem de compensare.