Nouăzeci de ONG-uri de stânga organizează, azi, la Paris și în alte orașe, un așa-numit marș cetățenesc de doliu și furie, pentru a denunța discriminarea rasială, violențele comise de poliție și lipsa de soluție a conducerii politice pentru situația din cartierele sărace de la periferia marilor orașe.
Organizatorii afirmă foarte clar că manifestațiile vor avea loc ca urmare a morții tânărului Nahel, împușcat mortal de un polițist într-o altercație izbucnită după refuzul adolescentului de 17 ani de a se lăsa controlat în trafic.
Se alătură și sindicate
Asociații precum S.O.S Rasism, Liga Drepturilor Omului, Amnesty International, dar și sindicate precum Confederația Generală a Muncii SJT sau Solidaritatea și partide politice de stânga se află printre semnatarii apelului la manifestații.
„Țara este în doliu, iar noi suntem furioși. Această crimă a pus în evidență efectele deceniilor de politici publice discriminatorii și măsurile de securitate îndreptate în special împotriva populației defavorizate din cartierele sărace. Tensiunile dintre populație și poliție au o lungă istorie marcată de nedreptăți, prejudecăți violențe, discriminare, rasism și sexism”, afirmă organizatorii în apelul lor.
Pagube inimaginabile
În același document, autorii denunță răspunsul nepotrivit pe care statul l-a dat în cazul violențelor comise de tinerii din suburbii, nopți la rând, săptămâna trecută, și care au lăsat în urmă pagube și distrugeri de miliarde de euro atât pentru instituțiile publice, cât și pentru afaceri private și persoane particulare.
În opinia lor, represiunea acestor mișcări, prin intervenția în forță a Poliției și Jandarmeriei, nu a fost cel mai bun răspuns și propun măsuri care să ducă la instalarea calmului pe termen lung, prin evaluarea situației și a cererilor acestei populații de la periferia marilor orașe, provenită în special din rândul migrației și care se simte abandonată de conducerea politică și de societate.
Asociațiile pentru apărarea drepturilor omului cer crearea unor forumuri de discuții. „Este timpul să ascultăm și să ținem cont de cererile locuitorilor din aceste cartiere și în special ale tinerilor”, solicită ei și anunță că vor ieși din nou în stradă și sâmbăta viitoare, pe 15 iulie. Într-o intervenție la televiziune în această seară, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a spus că dispozitivul excepțional al forțelor de ordine rămâne activ.
Guvernul promite noi bastonade
Olivier Véran: ”Rămânem vigilenți și foarte mobilizați. Nu vom dezarma, dimpotrivă, prezența forțelor de ordine, cei 45.000 de polițiști și jandarmi desfășurați în orașele Franței în fiecare noapte a avut un puternic efect de descurajare”.
Mesaje foarte energice vin și din partea sindicatelor Poliției. ”În fața acestor hoarde sălbatice, să ceri calm nu mai este suficient, trebuie să-l impui”, afirmă Alianța Poliției Naționale într-un comunicat. Autoritățile se tem că manifestațiile de mâine ar putea degenera în noi violențe și și de aceea în câteva localități ele au fost interzise.
Un alt moment sensibil îl reprezintă săptămâna viitoare, ziua de 14 iulie, sărbătoarea națională a Franței, când, de asemenea, nu sunt excluse gesturi agresive, cum s-a mai întâmplat de fapt și în trecut.