„Insula-curcubeu” a Iranului adăposteşte ceea ce e considerat unicul munte comestibil din lume
În Iran există o insulă numită Hormuz, la opt kilometri de Gloful Persic. Această bucată de pământ este un dom de sare strălucitor, comestibil, în formă de lacrimă, încrustat cu straturi de șisturi, argilă și roci vulcanice bogate în fier, care strălucesc în nuanțe orbitoare de roșu, galben și portocaliu datorită celor peste 70 de minerale care se găsesc aici. Din cei 42 de kilometri pătrați impresionanți ai Insulei Hormuz, aproape fiecare centimetru transmite o poveste despre modul în care a luat naștere.
În urmă cu sute de milioane de ani, mările de mică adâncime au format straturi groase de sare în jurul marginilor Golfului Persic. De-a lungul timpului, aceste straturi s-au ciocnit și s-au suprapus cu sedimente vulcanice bogate în minerale din zonă, cauzând formarea masei de pământ colorate.
„Pe parcursul a 500 de milioane de ani, straturile de sare au fost îngropate adânc de sedimente vulcanice. În timp, sarea s-a umflat şi a ieşit din roci formând domuri”, a explicat Kathryn Goodenough, geolog la British Geological Survey
Acest sol roșu este cauzat de hematit, un oxid de fier despre care se crede că provine din rocile vulcanice ale insulei. Nu numai că este un mineral valoros în scopuri industriale, dar joacă, de asemenea, un rol important în bucătăria locală. Acesta este folosit ca și condiment, dă o aromă de pământ la curry și se potrivește perfect cu pâinea locală numită tomshi, care înseamnă „o mână de ceva.”
Potrivit lui Maryam Peykani, „Pământul roșu este folosit ca sos. Acest sos se numește soorakh și se întinde pe pâine plată când este aproape gătită. În afară de utilizările sale culinare, pământul roșu este folosit și în picturile artiștilor locali, în vopsirea, în crearea de ceramică și de produse cosmetice”.
În afară de muntele roșu rubiniu, în Hormuz mai există multe alte locuri de explorat
De exemplu, în vestul insulei se află un munte de sare spectaculos, cunoscut sub numele de Zeița Sării. Întinzându-se pe mai mult de un kilometru, peșterile sale palide și pereții cu muchii ascuțite sunt acoperite de cristale de sare strălucitoare care arată ca niște coloane uriașe ale unui palat de marmură.
Despre această sare, localnicii cred că are puterea de a absorbi și de a elibera orice energie negativă.
Potrivit unui cercetător „Se știe că sarea gemă eliberează o imensă energie pozitivă. După ce ați petrecut timp în această vale, vă veți simți cu siguranță mult mai revigorat, motiv pentru care valea este numită și Valea Energiei”, scrie bbc.com.
De asemenea, în sud-vestul insulei se află Valea Curcubeului, un spectacol uimitor de soluri multicolore (care formează modele geometrice ce strălucesc și în razele soarelui ) și munți viu colorați în nuanțe de roșu, violet, galben, ocru și albastru.
Un alt loc deosebit este Valea Statuilor, unde rocile au fost erodate în forme fantastice de mii de ani de eroziune eoliană; iar cu puțină imaginație, aici se pot vedea păsări, dragoni și alte creaturi mitice.
Cu plaja roșu rubin, văile curcubeului și priveliștile uimitoare, Insula Hormuz a devenit recent destinația faimoasă pentru turiștii și călătorii care doresc să facă o călătorie într-o altă lume.